Категорія
Новини
Дата

Zoom виплатить $85 млн через проблеми з конфіденційністю. Компанія пішла на мирову угоду після колективного позову

1 хв читання

Сервіс відеоконференцій Zoom виплатить $85 млн через порушення прав користувачів. Компанію звинуватили в неналежному обміні даними з Facebook, Google і LinkedIn, а також нездатності захистити приватні зустрічі від зриву хакерськими атаками, пише Reuters.

Ключові факти

  • Мирову угоду має схвалити федеральний суд Сан-Хосе в Каліфорнії (США). В рамках угоди передплатники Zoom матимуть право на відшкодування 15% вартості підписок або $25. Інші зможуть отримати до $15.
  • Також Zoom погодилася запровадити заходи безпеки, включаючи оповіщення про те, що організатори зустрічі або інші учасники використовують сторонні застосунки. Крім того, Zoom проводитиме навчання працівників з питань конфіденційності та обробки даних.
  • Юристи позивачів назвали компенсацію у $85 млн розумною з огляду на ризики судового розгляду. Також вони мають намір вимагати до $21,25 млн на судові витрати. Загалом від учасників колективного позову Zoom зібрала близько $1,3 млрд у вигляді підписки на Zoom Meetings.

Контекст

З початку пандемії COVID-19, яка змусила більше людей працювати з дому, клієнтська база Zoom виросла в шість разів. У квітні 2021 року в компанії було 497 000 клієнтів порівняно з 81 900 клієнтів у січні 2020-го. Однак таке швидке зростання виявило й недоліки сервісу – зустрічі почали зламувати. Тоді й зʼявився термін «зумбомбінг» – коли на певну Zoom-зустріч вриваються сторонні користувачі й демонструють порнографію, використовують расистські вислови або публікують інший образливий контент, а також просто записують сказане в приватній розмові.

Подібних історій безліч. Наприклад, у американському містечку Кемп Хілл голова місцевої адміністрації заслуховував звіт, аж раптом на екрані зʼявилося порно. Ще один випадок – у США під час уроку «Запитайте рабина» на учнів було здійснено антисемітську атаку. У квітні 2020 року в Сингапурі навіть призупинили використання Zoom для навчання після того, як під час уроку географії однієї зі шкіл на екрані зʼявились непристойні зображення, а потім двоє чоловіків попросили дівчат показати тіло.

Також тисячі записів Zoom потрапили у відкритий доступ, пише The Washington Post. Зокрема, колективні дзвінки для навчання персоналу, бізнес-зустрічі, фінансова звітність, особисті розмови. Ці випадки привернули увагу ФБР, яке закликало жертв повідомляти про всі події.

Крім того, з’ясувалося, що Zoom поширює інформацію з LinkedIn навіть про користувачів, які використовують псевдоніми, а також передає дані у Facebook, навіть якщо в людини немає там облікового запису. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні