Категорія
Найбагатші
Дата

Арно, Маск, Безос. Хто потрапив до десятки найбагатших людей світу за версією Forbes

До когорти найбагатших людей світу ввійшли шість американців, французький магнат товарів розкоші, спадкоємиця косметичного гіганта, мексиканський телекоммагнат та індійський індустріаліст

Бернар Арно /Jamel Toppin for Forbes

Бернар Арно - найбагатша людина світу Фото Jamel Toppin for Forbes

Багато мільярдерів тримають свої статки в акціях компаній, які вони заснували. Тому кількість їхнього багатства коливається зі змінами цін на ці акції.

1 лютого 2023 року засновники Google Ларрі Пейдж і Сергій Брін були на восьмому та десятому місці в списку найбагатших за версією Forbes. Та коли акції Alphabet, материнської компанії Google, впали на 9% за попередній місяць, Пейдж і Брін вибули з першої десятки. Мукеш Амбані піднявся на одну сходинку вище, посунувши гендиректора Microsoft Стіва Баллмера і французьку спадкоємицю L’Oreal Франсуазу Бетанкур-Маєрс на девʼяту і десяту сходинки відповідно.

Станом на березень 2021 року Марк Цукерберг був пʼятою найзаможнішою людиною світу із власними $97 млрд. З того часу акції Facebook (після ребрндингу Meta) впали на 35%, і Цукерберг втратив місце у першій десятці. Тепер (1 березня 2023 року) він розташувався на 16-му місці з $63 млрд. 

У лютому 2022 року індієць Гаутам Дані обійшов свого співвітчизника Мукеша Амбані й став найбагатшою людиною з азійської країни. Минулого року його статки виросли на $55 млрд, і в січні він став третьою найзаможнішою людиною світу з $127 млрд.

Аж ось 24 січня шортселлер Hindenburg Research опублікував звіт, в якому звинувачено Adani Group у «корпоративному шахрайстві», які компанія й мільярдер категорично заперечують. З того часу акції публічних компаній, які входять до Adani Group, різко впали. Адані випав із десятки найбагатших і станом на 1 березня займає 32-ге місце зі статками $38 млрд.

Ось так виглядає топ найбагатших людей світу станом на 1 березня 2023 року за версією Forbes. Ціни на акції коливаються часто, тому рейтинг може змінюватися щодня.

1. Бернар Арно

Власний капітал: $210,8 млрд

Джерело статків: LVMH/ товари розкоші

Вік: 73

Місце проживання: Париж

Громадянство: Франція

Бернар Арно – гендиректор і голова LVMH, найбільшої компанії розкішних товарі у світі, яка володіє 70 модними і косметичними брендами. Серед найвідоміших Louis Vuitton, Christian Dior, Moet & Chandon і Sephora. У 2021-му LVMH також викупила ювелірний бренд Tiffany & Co. за $15,8 млрд.

Батько Арно заробив мільйони на будівельному бізнесі, а сам Арно використав $15 млн із батькових статків на купівлю бренду Christian Dior.

Четверо з пʼяти дітей Арно працюють в імперії LVMH. У січні 2023-го Арно призначив свою доньку Дельфін управляти Dior, другим найбільшим брендом компанії.

2. Ілон Маск

Gettyimages

Gettyimages

Власний капітал: $196,5 млрд

Джерело статків: Tesla, SpaceX, Twitter

Вік: 51

Місце проживання: Остін, штат Техас

Громадянство: США

Маск – гендиректор електромобільної компанії Tesla, космічної фірми SpaceX і соцмережі Twitter. Він володіє приблизно 21% акцій і опціонів Tesla, але більше половини з них під заставою кредитів. Електромобільна компанія «відповідає» за дві треті статків Маска. У жовтні 2022-го він купив Twitter за $44 млрд і тримає близько 74% компанії.

Родом із Південної Африки, Маск переїхав до Канади перед своїм 18-м днем народження, працював на різних роботах, вступив до Королівського Університету в Онтаріо, а потім перевівся до Університету Пенсильванії, де отримав диплом бакалавра з економіки.

У 2000-му він обʼєднав свій онлайн-банк X.com з іншим схожим банком Пітера Тіля, щоб створити сервіс PayPal, який eBay купила у 2002-му за $1,4 млрд. Також у 2002-му заснував SpaceX.

У 2004-му приєднався до Tesla як інвестор і голова компанії після року її існування; пізніше його занесли до списку співзасновників Tesla. Маск, який став гендиректором компанії у 2008-му, зробив її публічною у 2010-му. У 2020-му і 2021-му ринкова капіталізація Tesla стрімко зросла.

У вересні 2021-го Маск став найзаможнішою людиною у світі. У листопаді 2021-го його статки виросли до приголомшливих $320 млрд.

Маск залишався найбагатшим на планеті до грудня 2022-го, коли падіння акцій Tesla призвело до скорочення Маскових статків. З пікової вартості у листопаді 2021-го акції Tesla подешевшали на майже 50% у порівнянні з ціною 28 лютого 2023-го.

3. Джефф Безос

Власний капітал: $117,4 млрд

Джерело статків: Amazon

Вік: 59

Місце проживання: Медіна, штат Вашингтон

Громадянство: США

У липні 2021-го Джефф Безос пішов із посади гендиректора Amazon, але залишається її головою; того ж місяця він полетів у космос на приватній ракеті, яку збудувала його компанія Blue Origin.

Безос заснував онлайн-ритейлера Amazon.com у своєму гаражі в Сіетлі у 1994-му, після того як покинув роботу у нью-йоркському гедж-фонді D.E. Shaw. Amazon починав як продавець книжок онлайн тоді, коли дуже мало людей купувало в інтернеті. Amazon виріс і вийшов на ринок хмарних сховищ, а також почав знімати фільми й серіали, щоб заповнити свій сервіс Amazon Prime Video.

Безос посунув Білла Ґейтса з першого місця рейтингу найбагатших у липні 2017-го. Потім вони з Ґейтсом змінювали одне одного на вершині списку. У 2022-му він опинився на другому місці рейтингу після кількох років на вершині (2018–2021). Далі він опустився на четверте місце, але повернувся на третє 25 січня 2023-го, коли капітал індійця Гаутама Адані стрімко впав.

У 2019-му Безос і його дружина Маккензі розлучилися. Після цього вона отримала 4% акцій, а у Безоса залишилося 12%. З того часу він ще продав свої акції, і тепер у нього близько 10%. За підрахунками Forbes, із часу виходу Amazon на біржу Безос продав акцій компанії на понад $27 млрд.

4. Ларрі Еллісон

Ларрі Еллісон /Getty Images

Ларрі Еллісон Фото Getty Images

Власний капітал: $112,3 млрд

Джерело статків: Oracle

Вік: 78

Місце проживання: Ланай, штат Гаваї

Громадянство: США

Ларрі Еллісон став співзасновником компанії програмного забезпечення Oracle у 1977-му і був її гендиректором до 2014-го; тепер він займає посаду голови компанії і головного технологічного директора. За роки біля керма Oracle він зробив низку великих придбань, серед яких Sun Microsystems у 2010-му.

У 2012-му Еллісон купив гавайський острів Ланай за $300 млн, на який він переїхав із Каліфорнії у 2020-му.

Еллісон інвестував у Tesla і входив до ради компанії з 2018-го по серпень 2022-го.

5. Воррен Баффетт

Власний капітал: $106,4 млрд

Джерело статків: Berkshire Hathaway

Вік: 92

Місце проживання: Омаха, штат Небраска

Громадянство: США

Відомий як «Оракул з Омахи», Воррен Баффетт є одним із найуспішніших інвесторів усіх часів. Він управляє інвестиційним конгломератом Berkshire Hathaway, до якого входять десятки компаній, серед яких страховик Geico, виробник батарейок Duracell і мережа ресторанів Dairy Queen. Син американського конгресмена, він уперше купив акції в 11 років, а в 13 уперше подав податкову декларацію.

Разом із Біллом Ґейтсом і Меліндою Френч Ґейтс вони створили «Присягу дарування» в 2010-му, згідно з якою найбагатші мільярдери світу обіцяють віддати принаймні половину своїх статків на благодійність. Баффетт сказав, що пожертвує 99% своїх статків.

Наразі він віддав на благодійність $51,5 млрд акцій Berkshire Hathaway у Фонд Ґейтсів і благодійні фонди своїх дітей. Це робить його найщедрішим мільярдером на планеті.

6. Білл Ґейтс

Власний капітал: $104,9 млрд

Джерело статків: Microsoft, інвестиції

Вік: 67

Місце проживання: Медіна, штат Вашингтон

Громадянство: США

Підлітком Ґейтс захопився компʼютерним програмуванням. Покинув Гарвард, щоб заснувати ПЗ-компанію Microsoft разом зі шкільним другом Полом Алленом у 1975-му. Вона стала першою компанією, яка створювала софт для молодої індустрії ПК.

Протягом 25 років був гендиректором Microsoft і залишався її главою до 2014-го. У 2020-му він вийшов із ради компанії. Наразі у нього низка інвестицій у десятки компаній, а також він є одним із найбільших власників фермерських угідь у США.

Вперше до списку найбагатших за версією Forbes Ґейтс потрапив у 1987-му, а з 1995-го по 2017-й він був найбагатшою людиною планети (за винятком 2008-го і 2010–2013). Через те що він пожертвував $59 млрд Фонду Ґейтсів, $20 млрд з яких віддав у липні 2022-го, він поступився місцем на вершині списку найзаможніших Джеффу Безосу в 2018-му.

Білл і Мелінда розлучилися у 2021-му, після чого вона отримала $6 млрд акціями.

7. Карлос Слім Елу

Карлос Слім Елу /Getty Images

Карлос Слім Елу Фото Getty Images

Власний капітал: $89,9 млрд

Джерело статків: телекомунікації, інвестиції

Вік: 83

Місце проживання: Мехіко

Громадянство: Мексика

Карлос Слім Елу і його родина контролюють América Móvil, найбільшу компанію мобільного звʼязку в Латинській Америці, яка працює принаймні у 15 країнах. Слім разом із кількома іноземними партнерами купив Telmex, державну телефонну компанію, у 1990-му, яка стала частиною América Móvil.

Він володіє частками у різних мексиканських компаніях, серед яких ті, що займаються будівництвом, споживчими товарами, видобуванням корисних копалин і нерухомістю. Раніше йому належали 17% видання New York Times, але він продав цю частку в 2021-му.

З 2010-го по 2013-й займав перше місце рейтингу найзаможніших, посунувши Ґейтса і Баффета. До підприємницької діяльності викладав алгебру в університеті в Мехіко.

8. Мукеш Амбані

Власний капітал: $83,3 млрд

Джерело статків: нафтопродукти, телекомунікації

Вік: 65

Місце проживання: Мумбай, Індія

Громадянство: Індія

Мукеш Амбані головує в компанії Reliance Industries ($104 млрд доходів), яка має частки в нафтопереробних компаніях, нафтогазових, телекомунікаційних і ритейлінгових. Reliance володіє Network18, власником ліцензії Forbes Media, і готелем Mandarian Oriental у Нью-Йорку.

Нині покійний батько Амбані, Дхірубхай Амбані, який торгував пряжею, заснував Reliance у 1966-му як невелике текстильне виробництво. Після смерті батька в 2002-му Амбані і його молодший брат Аніл розділили родинну імперію.

Амбані був найбагатшою людиною Індії 14 років, поки його не посунув Гаутам Адані у лютому 2022-го. Коли в лютому 2023-го статки Адані посипалися, Амбані знову став найзаможнішим в Індії. Амбані входив до десятки найбільших багатіїв планети за версією Forbes з 2008-го по 2011-й, а потім повернувся до неї в 2021-му.

9. Стів Баллмер

Власний капітал: $80,9 млрд

Джерело статків: Microsoft, інвестиції

Вік: 66

Місце проживання: Хантс-Пойнт, штат Вашингтон

Громадянство: США

Баллмер, однокурсник Ґейтса в Гарварді, очолював Microsoft на посаді гендиректора з 2000-го по 2014-й. Він став 30-м співробітником Microsoft у 1980-му після того, як покинув програму MBA.

Коли пішов із Microsoft, то купив баскетбольну команду «Лос-Анджелес Кліпперс» за $2 млрд, що на той час було рекордною сумою за команду НБА.

10. Франсуаза Бетанкур-Маєрс

Франсуаза Бетанкур-Маєрс /Getty Images

Франсуаза Бетанкур-Маєрс Фото Getty Images

Власний капітал: $80,7 млрд

Джерело статків: L’Oreal

Вік: 69

Місце проживання: Париж, Франція

Громадянство: Франція

Франсуаза Бетанкур-Маєрс, онучка засновника косметичного гіганта L’Oreal, – найбагатша жінка світу. Бетанкур-Маєрс і її родина володіють близько 33% акцій L’Oreal. З 1997-го вона входить до ради L’Oreal і зараз є головою родинної холдингової компанії.

Бетанкур-Маєрс успадкувала свій статок у 2017-му після смерті її мами, Ліліан Бетанкур. Вона обіймає посаду президентки сімейного благодійного фонду, який підтримує розвиток науки і мистецтв.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні