Категорія
Найбагатші
Дата

Арно, Маск, Безос. Хто потрапив до десятки найбагатших людей світу за версією Forbes

7 хв читання

До когорти найбагатших людей світу ввійшли шість американців, французький магнат товарів розкоші, спадкоємиця косметичного гіганта, мексиканський телекоммагнат та індійський індустріаліст

Бернар Арно /Jamel Toppin for Forbes

Бернар Арно - найбагатша людина світу Фото Jamel Toppin for Forbes

Багато мільярдерів тримають свої статки в акціях компаній, які вони заснували. Тому кількість їхнього багатства коливається зі змінами цін на ці акції.

1 лютого 2023 року засновники Google Ларрі Пейдж і Сергій Брін були на восьмому та десятому місці в списку найбагатших за версією Forbes. Та коли акції Alphabet, материнської компанії Google, впали на 9% за попередній місяць, Пейдж і Брін вибули з першої десятки. Мукеш Амбані піднявся на одну сходинку вище, посунувши гендиректора Microsoft Стіва Баллмера і французьку спадкоємицю L’Oreal Франсуазу Бетанкур-Маєрс на девʼяту і десяту сходинки відповідно.

Станом на березень 2021 року Марк Цукерберг був пʼятою найзаможнішою людиною світу із власними $97 млрд. З того часу акції Facebook (після ребрндингу Meta) впали на 35%, і Цукерберг втратив місце у першій десятці. Тепер (1 березня 2023 року) він розташувався на 16-му місці з $63 млрд. 

У лютому 2022 року індієць Гаутам Дані обійшов свого співвітчизника Мукеша Амбані й став найбагатшою людиною з азійської країни. Минулого року його статки виросли на $55 млрд, і в січні він став третьою найзаможнішою людиною світу з $127 млрд.

Аж ось 24 січня шортселлер Hindenburg Research опублікував звіт, в якому звинувачено Adani Group у «корпоративному шахрайстві», які компанія й мільярдер категорично заперечують. З того часу акції публічних компаній, які входять до Adani Group, різко впали. Адані випав із десятки найбагатших і станом на 1 березня займає 32-ге місце зі статками $38 млрд.

Ось так виглядає топ найбагатших людей світу станом на 1 березня 2023 року за версією Forbes. Ціни на акції коливаються часто, тому рейтинг може змінюватися щодня.

1. Бернар Арно

Власний капітал: $210,8 млрд

Джерело статків: LVMH/ товари розкоші

Вік: 73

Місце проживання: Париж

Громадянство: Франція

Бернар Арно – гендиректор і голова LVMH, найбільшої компанії розкішних товарі у світі, яка володіє 70 модними і косметичними брендами. Серед найвідоміших Louis Vuitton, Christian Dior, Moet & Chandon і Sephora. У 2021-му LVMH також викупила ювелірний бренд Tiffany & Co. за $15,8 млрд.

Батько Арно заробив мільйони на будівельному бізнесі, а сам Арно використав $15 млн із батькових статків на купівлю бренду Christian Dior.

Четверо з пʼяти дітей Арно працюють в імперії LVMH. У січні 2023-го Арно призначив свою доньку Дельфін управляти Dior, другим найбільшим брендом компанії.

2. Ілон Маск

Gettyimages

Gettyimages

Власний капітал: $196,5 млрд

Джерело статків: Tesla, SpaceX, Twitter

Вік: 51

Місце проживання: Остін, штат Техас

Громадянство: США

Маск – гендиректор електромобільної компанії Tesla, космічної фірми SpaceX і соцмережі Twitter. Він володіє приблизно 21% акцій і опціонів Tesla, але більше половини з них під заставою кредитів. Електромобільна компанія «відповідає» за дві треті статків Маска. У жовтні 2022-го він купив Twitter за $44 млрд і тримає близько 74% компанії.

Родом із Південної Африки, Маск переїхав до Канади перед своїм 18-м днем народження, працював на різних роботах, вступив до Королівського Університету в Онтаріо, а потім перевівся до Університету Пенсильванії, де отримав диплом бакалавра з економіки.

У 2000-му він обʼєднав свій онлайн-банк X.com з іншим схожим банком Пітера Тіля, щоб створити сервіс PayPal, який eBay купила у 2002-му за $1,4 млрд. Також у 2002-му заснував SpaceX.

У 2004-му приєднався до Tesla як інвестор і голова компанії після року її існування; пізніше його занесли до списку співзасновників Tesla. Маск, який став гендиректором компанії у 2008-му, зробив її публічною у 2010-му. У 2020-му і 2021-му ринкова капіталізація Tesla стрімко зросла.

У вересні 2021-го Маск став найзаможнішою людиною у світі. У листопаді 2021-го його статки виросли до приголомшливих $320 млрд.

Маск залишався найбагатшим на планеті до грудня 2022-го, коли падіння акцій Tesla призвело до скорочення Маскових статків. З пікової вартості у листопаді 2021-го акції Tesla подешевшали на майже 50% у порівнянні з ціною 28 лютого 2023-го.

3. Джефф Безос

Власний капітал: $117,4 млрд

Джерело статків: Amazon

Вік: 59

Місце проживання: Медіна, штат Вашингтон

Громадянство: США

У липні 2021-го Джефф Безос пішов із посади гендиректора Amazon, але залишається її головою; того ж місяця він полетів у космос на приватній ракеті, яку збудувала його компанія Blue Origin.

Безос заснував онлайн-ритейлера Amazon.com у своєму гаражі в Сіетлі у 1994-му, після того як покинув роботу у нью-йоркському гедж-фонді D.E. Shaw. Amazon починав як продавець книжок онлайн тоді, коли дуже мало людей купувало в інтернеті. Amazon виріс і вийшов на ринок хмарних сховищ, а також почав знімати фільми й серіали, щоб заповнити свій сервіс Amazon Prime Video.

Безос посунув Білла Ґейтса з першого місця рейтингу найбагатших у липні 2017-го. Потім вони з Ґейтсом змінювали одне одного на вершині списку. У 2022-му він опинився на другому місці рейтингу після кількох років на вершині (2018–2021). Далі він опустився на четверте місце, але повернувся на третє 25 січня 2023-го, коли капітал індійця Гаутама Адані стрімко впав.

У 2019-му Безос і його дружина Маккензі розлучилися. Після цього вона отримала 4% акцій, а у Безоса залишилося 12%. З того часу він ще продав свої акції, і тепер у нього близько 10%. За підрахунками Forbes, із часу виходу Amazon на біржу Безос продав акцій компанії на понад $27 млрд.

4. Ларрі Еллісон

Ларрі Еллісон /Getty Images

Ларрі Еллісон Фото Getty Images

Власний капітал: $112,3 млрд

Джерело статків: Oracle

Вік: 78

Місце проживання: Ланай, штат Гаваї

Громадянство: США

Ларрі Еллісон став співзасновником компанії програмного забезпечення Oracle у 1977-му і був її гендиректором до 2014-го; тепер він займає посаду голови компанії і головного технологічного директора. За роки біля керма Oracle він зробив низку великих придбань, серед яких Sun Microsystems у 2010-му.

У 2012-му Еллісон купив гавайський острів Ланай за $300 млн, на який він переїхав із Каліфорнії у 2020-му.

Еллісон інвестував у Tesla і входив до ради компанії з 2018-го по серпень 2022-го.

5. Воррен Баффетт

Власний капітал: $106,4 млрд

Джерело статків: Berkshire Hathaway

Вік: 92

Місце проживання: Омаха, штат Небраска

Громадянство: США

Відомий як «Оракул з Омахи», Воррен Баффетт є одним із найуспішніших інвесторів усіх часів. Він управляє інвестиційним конгломератом Berkshire Hathaway, до якого входять десятки компаній, серед яких страховик Geico, виробник батарейок Duracell і мережа ресторанів Dairy Queen. Син американського конгресмена, він уперше купив акції в 11 років, а в 13 уперше подав податкову декларацію.

Разом із Біллом Ґейтсом і Меліндою Френч Ґейтс вони створили «Присягу дарування» в 2010-му, згідно з якою найбагатші мільярдери світу обіцяють віддати принаймні половину своїх статків на благодійність. Баффетт сказав, що пожертвує 99% своїх статків.

Наразі він віддав на благодійність $51,5 млрд акцій Berkshire Hathaway у Фонд Ґейтсів і благодійні фонди своїх дітей. Це робить його найщедрішим мільярдером на планеті.

6. Білл Ґейтс

Власний капітал: $104,9 млрд

Джерело статків: Microsoft, інвестиції

Вік: 67

Місце проживання: Медіна, штат Вашингтон

Громадянство: США

Підлітком Ґейтс захопився компʼютерним програмуванням. Покинув Гарвард, щоб заснувати ПЗ-компанію Microsoft разом зі шкільним другом Полом Алленом у 1975-му. Вона стала першою компанією, яка створювала софт для молодої індустрії ПК.

Протягом 25 років був гендиректором Microsoft і залишався її главою до 2014-го. У 2020-му він вийшов із ради компанії. Наразі у нього низка інвестицій у десятки компаній, а також він є одним із найбільших власників фермерських угідь у США.

Вперше до списку найбагатших за версією Forbes Ґейтс потрапив у 1987-му, а з 1995-го по 2017-й він був найбагатшою людиною планети (за винятком 2008-го і 2010–2013). Через те що він пожертвував $59 млрд Фонду Ґейтсів, $20 млрд з яких віддав у липні 2022-го, він поступився місцем на вершині списку найзаможніших Джеффу Безосу в 2018-му.

Білл і Мелінда розлучилися у 2021-му, після чого вона отримала $6 млрд акціями.

7. Карлос Слім Елу

Карлос Слім Елу /Getty Images

Карлос Слім Елу Фото Getty Images

Власний капітал: $89,9 млрд

Джерело статків: телекомунікації, інвестиції

Вік: 83

Місце проживання: Мехіко

Громадянство: Мексика

Карлос Слім Елу і його родина контролюють América Móvil, найбільшу компанію мобільного звʼязку в Латинській Америці, яка працює принаймні у 15 країнах. Слім разом із кількома іноземними партнерами купив Telmex, державну телефонну компанію, у 1990-му, яка стала частиною América Móvil.

Він володіє частками у різних мексиканських компаніях, серед яких ті, що займаються будівництвом, споживчими товарами, видобуванням корисних копалин і нерухомістю. Раніше йому належали 17% видання New York Times, але він продав цю частку в 2021-му.

З 2010-го по 2013-й займав перше місце рейтингу найзаможніших, посунувши Ґейтса і Баффета. До підприємницької діяльності викладав алгебру в університеті в Мехіко.

8. Мукеш Амбані

Власний капітал: $83,3 млрд

Джерело статків: нафтопродукти, телекомунікації

Вік: 65

Місце проживання: Мумбай, Індія

Громадянство: Індія

Мукеш Амбані головує в компанії Reliance Industries ($104 млрд доходів), яка має частки в нафтопереробних компаніях, нафтогазових, телекомунікаційних і ритейлінгових. Reliance володіє Network18, власником ліцензії Forbes Media, і готелем Mandarian Oriental у Нью-Йорку.

Нині покійний батько Амбані, Дхірубхай Амбані, який торгував пряжею, заснував Reliance у 1966-му як невелике текстильне виробництво. Після смерті батька в 2002-му Амбані і його молодший брат Аніл розділили родинну імперію.

Амбані був найбагатшою людиною Індії 14 років, поки його не посунув Гаутам Адані у лютому 2022-го. Коли в лютому 2023-го статки Адані посипалися, Амбані знову став найзаможнішим в Індії. Амбані входив до десятки найбільших багатіїв планети за версією Forbes з 2008-го по 2011-й, а потім повернувся до неї в 2021-му.

9. Стів Баллмер

Власний капітал: $80,9 млрд

Джерело статків: Microsoft, інвестиції

Вік: 66

Місце проживання: Хантс-Пойнт, штат Вашингтон

Громадянство: США

Баллмер, однокурсник Ґейтса в Гарварді, очолював Microsoft на посаді гендиректора з 2000-го по 2014-й. Він став 30-м співробітником Microsoft у 1980-му після того, як покинув програму MBA.

Коли пішов із Microsoft, то купив баскетбольну команду «Лос-Анджелес Кліпперс» за $2 млрд, що на той час було рекордною сумою за команду НБА.

10. Франсуаза Бетанкур-Маєрс

Франсуаза Бетанкур-Маєрс /Getty Images

Франсуаза Бетанкур-Маєрс Фото Getty Images

Власний капітал: $80,7 млрд

Джерело статків: L’Oreal

Вік: 69

Місце проживання: Париж, Франція

Громадянство: Франція

Франсуаза Бетанкур-Маєрс, онучка засновника косметичного гіганта L’Oreal, – найбагатша жінка світу. Бетанкур-Маєрс і її родина володіють близько 33% акцій L’Oreal. З 1997-го вона входить до ради L’Oreal і зараз є головою родинної холдингової компанії.

Бетанкур-Маєрс успадкувала свій статок у 2017-му після смерті її мами, Ліліан Бетанкур. Вона обіймає посаду президентки сімейного благодійного фонду, який підтримує розвиток науки і мистецтв.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні