Анкара, Туреччина. Найбільший авіаційний, космічний і технологічний фестиваль TEKNOFEST до 100-ї річниці незалежності Туреччини. 2 вересня 2023-го. /Getty Images
Категорія
Світ
Дата

Кинути виклик лідерам. Як геополітична ситуація допомогла Туреччині і Південній Кореї змінити баланс на ринку зброї. Аналіз The Economist

Анкара, Туреччина. Найбільший авіаційний, космічний і технологічний фестиваль TEKNOFEST до 100-ї річниці незалежності Туреччини. 2 вересня 2023-го. Фото Getty Images

За останні кілька років деякі країни особливо наростили виробництво та експорт зброї. Найбільші переможці та невдахи геополітичних змін за версією Стокгольмського інституту дослідження проблем миру (SIPRI) у викладі The Economist.

Ключові факти від Forbes.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

На США, Росію, Францію, Китай і Німеччину припадає понад три чверті світового експорту зброї. Та у цій грі з’являються новачки, які готові позмагатися із важковаговиками і вже показують хороші результати. А зміна геополітичної ситуації, зокрема війна Росії в Україні, тільки сприяє успіху вискочок.

Південна Корея

За п’ять років до 2022-го (включно) країна піднялася до дев’ятого місця у рейтингу найбільших продавців зброї.

Минулого року Південна Корея продала зброї на $17 млрд, що у понад двічі більше, ніж у 2021-му.

Лише Польща закупила у Сеулу зброї на близько $14,5 млрд.

Конкурентні ціни, висока якість зброї і швидке виконання замовлень — причини успіху Південної Кореї, як і повна підтримка уряду та привабливі кредитні умови для покупців. 

Туреччина

Між 2018-м і 2022-м турецький експорт зброї виріс на 69% у порівнянні із попереднім пʼятирічним періодом, а її частка на світовому ринку зброї збільшилася вдвічі.

Вартість оборонного і аерокосмічного експорту у 2022-му зросла на 38% до $4,4 млрд у порівнянні із попереднім роком. 

Найбільше Туреччина експортує бойові дрони. Так, у липні країна підписала угоду із Саудівською Аравією на $3 млрд на постачання дронів Akinci. 

За славнозвісними ʼБайрактарамиʼ вишикувалася черга з понад 20 країн, бо вони дешевші і доступніші за американські аналоги, а також надійніші за китайські. 

Південна Корея і Туреччина виграли від проблем своїх головних конкурентів.

За славнозвісними ʼБайрактарамиʼ вишикувалася черга з понад 20 країн, бо вони дешевші і доступніші за американські аналоги, а також надійніші за китайські. /Getty Images

За славнозвісними ʼБайрактарамиʼ вишикувалася черга з понад 20 країн, бо вони дешевші і доступніші за американські аналоги, а також надійніші за китайські. Фото Getty Images

Де є переможці, там є невдахи

Росія

Через війну і геополітичну ізоляцію страждає російський експорт зброї.

Індія, раніше найбільший покупець Росії, скоротила свої закупи російської зброї на 37% в період 2018–2022 років. Загальний збройний експорт Росії у цей же період впав на 31% у порівнянні із попереднім чотирирічним періодом.

На таку ситуацію могла вплинути погана реклама, яку Росія робить своїй зброї у боях в Україні. Російське обладнання і системи програють у порівнянні із натівськими. 

Що довше Росія вестиме війну в Україні, то складніше їй буде повернути лідерські позиції на світовому ринку зброї, адже санкції заважають їй виробляти і продавати зброю на повну. 

Китай

Через погану якість і ще гіршу службу підтримки дронів Китай втрачає позиції у цьому сегменті, відкриваючи шлях для Туреччини.

Країни Південно-Східної Азії не надто охоче співпрацюють із Китаєм через жорсткі умови контрактів, які той ставить покупцям. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні