Категорія
Новини
Дата

Камала Гарріс обрала Тіма Волза кандидатом у віцепрезиденти. Що він говорив про Україну

2 хв читання

Тім Волз, губернатор Міннесоти, потенційний кандидат у віцепрезиденти США від Камали Гарріс та Демократичної партії /Getty Images

Тім Волз, губернатор Міннесоти, потенційний кандидат у віцепрезиденти США від Камали Гарріс та Демократичної партії Фото Getty Images

Губернатор Міннесоти Тім Волз буде кандидатом у віцепрезиденти США від Демократичної партії. Про такий вибір потенційна кандидатка у президенти Камала Гарріс написала у соцмережі Х.

Волз неодноразово підтримував Україну, але його вибір може негативно вплинути на шанси Гарріс в одному з ключових swing states – Пенсильванії.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Деталі вибору Гарріс

  • Гарріс заявила, що рада мати Волза у своїй команді. «Я з гордістю повідомляю, що запросила Тіма Волза стати моїм напарником (кандидатом у віцепрезиденти)», – написала вона.
  • Тім Волз 12 років був членом Палати представників Конгресу США, а з 2019-го – губернатором Міннесоти.
  • Напередодні Гарріс проводила співбесіди з трьома кандидатами: Волзом, губернатором Пенсильванії Джошуа Шапіро та сенатором від Аризони Марком Келлі.
  • Останні два представляють swing states – ключові для перемоги на президентських виборах штати, які від виборів до виборів голосують то за республіканців, то за демократів. Міннесота, яку представляє Волз, не є таким штатом: її мешканці підтримали республіканця на президентських виборах лише одного разу з 1960 року.
  • Волз не є широковідомим діячем на федеральному рівні у США, зазначає WP. Але має репутацію ветерана армії США, власника зброї та представляв у Конгресі прихильну до республіканців сільську частину Міннесоти. Такий послужний список може допомогти Гарріс завоювати голоси «білих виборців» із робочого класу.
  • Але у штабі республіканського кандидата Дональда Трампа видихнули з полегшенням після обрання Волза, а не Шапіро, за даними джерел CNN. Цей вибір сприйняли як шанс Трампа поборотись за важливу Пенсильванію.

Що Волз говорив про Україну

  • У квітні 2023-го Волз разом із двопартійною групою губернаторів мав телефонний дзвінок із президентом Володимиром Зеленським.
  • «Міннесота стоїть з Україною, – заявив він після дзвінка. – Було честю почути Зеленського з перших вуст і запевнити його в нашій непохитній підтримці. Міннесота є гордим домом для багатьох українських родин, і ми продовжуватимемо вітати та підтримувати українських біженців у нашому штаті».
  • У лютому 2024-го Волз відвідав посольство України в США та зустрівся з амбасадоркою Оксаною Маркаровою. «Я відвідав українське посольство, щоб встановити офіційне партнерство між державним, приватним та академічним секторами Міннесоти та Чернігівської області, зміцнюючи звʼязки нашого штату з Україною», – заявив тоді він.
  • У квітні 2022-го Волз підписав законопроєкт про припинення інвестицій та контрактів Міннесоти у Росії та Білорусі. «Міннесота не мириться з незаконною агресією проти України», – сказав тоді він.

Контекст

Вибори президента США та до Конгресу відбудуться 5 листопада. Чинна віцепрезидентка Камала Гарріс має замінити президента США Джо Байдена у ролі кандидата від Демократичної партії. Офіційне затвердження може відбутись на з’їзді партії, що почнеться 19 серпня.

З боку Республіканської партії кандидати затверджені. У президенти – 45-й президент США Дональд Трамп. У віцепрезиденти – сенатор від Огайо Джей Ді Венс, який неодноразово висловлювався проти підтримки України.

Роль віцепрезидента у США може бути різною. Наприклад, у 2001–2009 роках республіканський віцепрезидент Дік Чейні відігравав значну роль у зовнішній політиці США, зокрема щодо вторгнення до Іраку. В той час як Майк Пенс (2017–2021 роки), Камала Гарріс (2021–2025 роки) більшою мірою сконцентровані на внутрішній політиці. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд