Категорія
Свій бізнес
Дата

Сталеві амбіції на мільярд. Компанія з Дніпра побудувала завод у Мексиці й закінчує будівництво для турецького Bayraktar. Що вона зробила, щоб вирости удвічі

4 хв читання

Засновники CKS Михайло Штомпель і Віктор Панасюк /З персонального архіву

Засновники CKS Михайло Штомпель і Віктор Панасюк Фото З персонального архіву

Компанія CKS 20 років проєктує та виробляє будівлі зі сталевими каркасами. У 2023 році вона збільшила виторг понад удвічі, до 1,1 млрд грн, й отримала прибуток 200 млн грн. Досягнути таких результатів засновникам допомогли диверсифікація ринків збуту, нові виклики і ставка на жіноче лідерство

Як створити продукт, який полюблять клієнти? Отримайте цінні поради від співвласника monobank™ – Олега Гороховського. Купуйте квиток на Форум підприємців, який відбудеться 27 червня.

Бізнес компанії CKS з’явився від власної потреби.

Випускник кафедри промислового будівництва Михайло Штомпель, 47, починав кар’єру керівником компанії, що продавала матеріали для дахів у Дніпрі. Там він познайомився з майбутнім партнером – Віктором Панасюком, 62. У 2004 році в Україні розпочинався бум будівництва, тож молоді підприємці стали продавати будівельні матеріали, а потім переключилися на реконструкцію промислових будівель. 

Складова будівельних реконструкцій – сталеві каркаси. Бізнесмени замовляли виробництво металевих конструкцій на декількох заводах, але виявилося, що ті зривають строки, не гарантують якість, через що складно прорахувати собівартість і рентабельність. «Ми зрозуміли, що так далеко не доїдемо», – каже Штомпель. Бізнесмени побачили в цьому можливість та інвестували заощадження у власне виробництво. Так з’явилася компанія CKS. 

А 20 років потому CKS – це два заводи площею 67 000 кв. м, тисячі реалізованих проєктів на замовлення держави та бізнесу. Компанія проєктує, виробляє та монтує сталеві каркаси для сільськогосподарських комплексів, торговельних центрів, автосалонів і навіть мостів. Серед замовників – Полтавський ГЗК, «Метінвест», «Біосфера», TIC, пивоварня Mova.

CKS побудувала металургійний комбінат у Мексиці і завершує будівництво металевих конструкцій для турецького Bayraktar. 90% клієнтів повертаються, стверджує Штомпель. «Найпрогресивніша компанія у своєму профілі», – каже про CKS співзасновник «АВ Метал Груп» і крафтової пивоварні Mova Олег Гільдін.

Виторг компаній, що входять у CKS, у 2023 році склав 1,1 млрд грн, за даними компанії – понад удвічі більше показника у 2022-му, за даними YouControl. Завдяки чому компанія з Дніпра досягнула таких результатів?

Завод CKS

Один із заводів CKS

Створювати додану вартість: виробництво і послуги

Конкурентна перевага CKS – у доданій інтелектуальній вартості, каже Штомпель. CKS не просто виробляє металоконструкції для будівництва, а проєктує їх і виконує монтаж, пояснює він.

«Це дає змогу замовнику оптимізувати витрати й отримати якісну будівлю з металоконструкцій «під ключ» від одного підрядника», – зазначає виконавча директорка асоціації «Український центр сталевого будівництва» Анна Гонтаренко.

Дотримуватися термінів допомагають сучасні підходи до проєктування – ВІМ-технології. Це дає змогу значно скоротити час виготовлення і монтажу металоконструкцій, каже Михайло Штомпель. «Проєктують так, що замовник не витрачає зайві кошти на метал, дають повний комплекс для будівництва», – говорить Олег Гільдін, якому CKS будувала крафтовий пивзавод Mova.

Засновник компанії «Біосфера» Андрій Здесенко для будівництва заводу з виробництва нетканого матеріалу обирав між європейським підрядником і CKS. «Проєкт вимагав складних технологічних рішень. Команда CKS була гнучкою і справилася зі складним завданням», – каже Здесенко.

Повний цикл виробництва дає змогу працювати в плюс – прибуток CKS у 2023 році становив 200 млн грн. «На цьому ринку неможливо вижити, тільки виготовляючи металоконструкції», – зазначає засновник CKS.

Монтаж металоконструкції CKS

Як CKS монтує сталевий каркас майбутнього розподільчого центру

Диверсифікувати ринки збуту

«Для виробництва важливо мати постійне замовлення, щоб воно було завантаженим увесь час», – говорить Штомпель. Це стимулює команду шукати нові ринки збуту. В 2020 році в CKS відкрили новий напрям для будівництва мостів.

«Ми ніколи не були виробниками мостових конструкцій, бо цей напрям потребує дуже високих компетенцій. Але ми собі поставили за мету і досягнули її», – розповідає підприємець. Перший проєкт – реалізація мостових блоків для мосту в Запоріжжі в 2020 році.

До 2014 року в бізнесі Штомпеля та Панасюка було все добре, тому вони не замислювалися про експорт. Коли Росія напала на Україну в 2014-му, партнери вирішили спробувати вийти на закордонні ринки. CKS взяла участь у міжнародній виставці й отримала контракт від польського замовника. Щоб виконувати іноземні замовлення, виробництво сертифікували за європейським стандартом, який дозволяє робити конструкції зокрема і для мостів. Після цього CKS реалізувала проєкти в Бельгії, Молдові, Естонії, Мексиці і США.

Війна повністю змінила структуру доходів CKS. Якщо до 2022 року на держзамовлення припадало до 5% доходу компанії, то після повномасштабного вторгнення – навпаки. CKS отримала замовлення від генпідрядників, які отримали контракти від держави, розповідає Штомпель.

Постійно рухатися вперед

Засновник CKS Михайло Штомпель

Засновник CKS Михайло Штомпель

У 2021 році в CKS запланували відкриття нового виробництва. Попри повномасштабне вторгнення, скорочення ринку і ризики руйнування, Штомпель не відмовився від планів й інвестував у другий завод площею 45 000 кв. м, який почав працювати навесні 2022 року.

«Ми могли довго і щасливо виробляти на заводі, який у нас був, і не мати клопоту з пошуком замовлень по всій країні, але ми прийняли рішення запустити другий майданчик для того, щоб спонукати себе рухатися далі», – розповідає підприємець.

Інвестиція виявилася своєчасною, бо компанія отримала великі замовлення на виготовлення конструкцій для двох мостів, які потрібно було відновити внаслідок російської агресії. Генпідрядники довірили ці замовлення CKS, бо розуміли, що є потужне виробництво і команда, які виконують зобовʼязання, каже власник CKS. 

Нові виклики допомагають розвивати команду. Щоб залучати й утримувати талановитих інженерів, їм має бути цікаво, а для цього бізнес має постійно розвиватися, зазначає Штомпель Якщо намагатися робити тільки те, що вже зрозуміло, людям стає нецікаво, і бізнес перетворюється на болото, пояснює він.

У 2020 році співробітники прийшли до Штомпеля з пропозицією відкрити нові напрями з облаштування інженерних систем і світлопрозорих конструкцій. Засновник дав цим проєктам зелене світло, і це дало змогу збільшити середній чек від одного замовника. 

«Бізнес має постійно рухатися вперед – це наша філософія»

Михайло Штомпель, засновник CKS

Зробити ставку на жіноче лідерство

Із 48 топменеджерів у компанії CKS 31 – жінка. Чоловіки здебільшого відповідають за продажі й очолюють виробництва. Жінки працюють менеджерками проєктів, інженерками, керівницями з розвитку бізнесу та зовнішньої діяльності. Всі вони виросли до своїх посад всередині компанії. Це свідома стратегія засновників бізнесу.

«Кожна менеджерка веде по п’ять–шість проєктів, утримати таку купу одночасних справ чоловіку майже неможливо. Мене вражає жіноча багатозадачність і мультифункціональність», – каже Штомпель. Він радить віддавати жінкам керівні посади, повноваження та відповідальність, тоді й результати будуть винятковими.

Велика війна пригальмувала експансію CKS. Країни далі від Східної Європи не хочуть ризикувати й замовляти проєкти у компанії неподалік від лінії фронту. Штомпель не полишає намагань знайти нових замовників за кордоном і розраховує на велике відновлення України після перемоги.

«Це підприємець нового типу», – говорить про засновника CKS Андрій Здесенко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Передзамовлення нового номеру Forbes Ukraine. Купуйте зараз за 209 грн замість 279 грн

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні