Категорія
Свій бізнес
Дата

Як стати експортером? Гід п’ятьма інструментами для українського бізнесу від фахівця з прямого інвестування Віталія Бігдая

3 хв читання

експорт /з особистого архіву

Віталій Бігдай: «Щоб завжди бути на крок попереду, необхідно використовувати сучасний інструментарій та алгоритми виходу на світові ринки». Фото з особистого архіву

Державні та приватні організації пропонують українському бізнесу інструменти для експортної діяльності. П’ять базових інструментів, які стануть у пригоді як досвідченим експортерам, так і тим, хто знаходиться на початку освоєння іноземних ринків, від Віталія Бігдая, директора програми прямого інвестування та розвитку малих та середніх підприємств Ukraine-Moldova American Enterprise Fund.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Оцінка готовності до експорту

Припустімо, ваше підприємство успішно реалізує товари чи надає послуги на внутрішньому ринку і має бажання розпочати експортну діяльність. Перше питання, яке варто задати на цьому етапі: наскільки ваш бізнес готовий до виходу на міжнародні ринки. Наприклад, чи спроможне підприємство задовольнити неочікуване збільшення попиту? Наскільки добре ви розумієте уподобання споживачів на іноземних ринках? Чи знаєте своїх конкурентів на обраному ринку? Наскільки добре вам відомі імпортні мита, стандарти, терміни, сертифікати та інші специфічні особливості на обраному ринку? Чи знаєте ви, яким чином організувати логістику? 

Ці та інші питання є частиною процесу підготовки. Оцінити, наскільки бізнес готовий до виходу на міжнародні ринки, допоможе онлайн-тест, розроблений фахівцями експортного напрямку «Дія.Бізнес». 

Відповідати на тестові запитання досить просто – на кожне із 40 запитань передбачено кілька готових варіантів відповідей. У результаті отримуєте оцінку готовності бізнесу до експорту, визначення компетенцій, яких бракує, та як компенсувати відсутність необхідних знань та навичок. 

Алгоритми виходу на світові ринки

Щоб завжди бути на крок попереду, необхідно використовувати сучасний інструментарій та алгоритми виходу на світові ринки. Таким зручним інструментом для експортерів-початківців, ситуативних експортерів та системних експортерів є експортний ґайд, створений командою Офісу з розвитку підприємництва та експорту. 

Експортер-початківець знайде тут інформацію про умови та процеси, необхідні для успішних продажів за кордоном, – від дослідження ринку до операційної логістики. Ситуативний експортер отримає рекомендації стосовно дослідження ринку та планування розвитку експортної діяльності. Системний експортер знайде корисні поради, для того щоб актуалізувати підхід до експорту та укріпити позиції на ринку.

Аналітика за країнами та ринками

Ваші експортні плани повинні розроблятися на основі ринкових даних, зокрема про потенціал ринку, ціни, тарифи, логістику. Але де можна легко знайти таку інформацію? 

Для цього існують такі інструменти, як бази даних та аналітика за країнами і ринками. Наприклад, Міжнародний торговельний центр (International Trade Center) надає статистичну інформацію щодо експорту та імпорту за країнами світу на сайті Trade Map. У базі даних зібрано дані по 220 країнам та 5300 товарам.

Також на сайті експортного напрямку «Дія.Бізнес» у розділі «Країни та ринки» зібрано аналітичну інформацію про 51 країну. Там є основні економічні показники, структура імпорту, ключові торговельні партнери, демографічні показники, умови доступу та регуляторні вимоги на ринку, огляд бізнес-культури та корисні контакти місцевих організацій з підтримки та розвитку торгівлі, торговельних е-майданчиків, баз даних підприємств, які можуть бути використані українськими експортерами для пошуку партнерів. 

Також у цьому розділі розміщені секторальні огляди різних галузей промисловості, вимоги до товарів, дашборди з інтерактивною візуалізацією даних щодо експорту, інформація про тарифи та тарифні квоти, правила походження, вимоги до харчової та нехарчової продукції на ринку ЄС, Канади, Великої Британії та Ізраїлю.

Участь у міжнародних виставках

Міжнародні виставкові заходи пропонують експортерам платформу для демонстрації своєї продукції широкій аудиторії, включаючи потенційних покупців, дистриб’юторів та експертів галузі. Участь у виставках може значно підвищити впізнаваність бренду та охоплення ринку, відкрити шлях до нових можливостей для бізнесу. 

Малому та середньому бізнесу передбачена фінансова та організаційно-консультаційна допомога в організації участі в міжнародних виставкових заходах у складі колективних стендів України. Наприклад, українські компанії – експоненти на міжнародній виставці органічної продукції Biofach 2024 отримали покриття всіх виставкових витрат (окрім логістики, проживання та харчування), обладнане робоче місце, розміщення інформації про компанію на порталі BIOFACH 2024 та організаційну підтримку в плануванні індивідуальних зустрічей з іноземними партнерами. 

Графік виставкових заходів, а також відповіді на найбільш поширені запитання щодо участі у колективних стендах України можна знайти на сайті експортного напрямку «Дія.Бізнес».

Експортне фінансування

Вихід на нові ринки часто пов’язаний із високими ризиками. Для того щоб застрахувати ризик неплатежів за контрактами, можете скористатися послугами Експортно-кредитного агентства (ЕКА). Завдяки страховому покриттю ЕКА експортер, який має на руках укладений зовнішньоекономічний договір, може отримати необхідне йому фінансування на покриття операційних витрат, пов’язаних із виконанням експортного контракту, без додаткової застави. 

У 2024 році послугами ЕКА скористалися підприємці з шести областей України, які постачають свою продукцію до таких країн, як Німеччина, Італія, США, Молдова та Угорщина, свідчать дані Міністерства економіки.

Переглянути список банків, які працюють з ЕКА, та отримати інформацію про доступні рішення для експортерів можна на сайті агентства.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд