Категорія
Новини
Дата

Суд дозволив Eldorado не сплачувати борги і податки. Але до затвердження реструктуризації боргу ще далеко

Господарський суд Києва 13 жовтня заборонив кредиторам стягувати борги з мережі магазинів електроніки Eldorado у справі про санацію (реструктуризацію боргів). 17 жовтня суддя взяв самовідвід у цій справі. Наступне засідання суду заплановане на 15 листопада.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • На засіданні 13 жовтня Господарський суд Києва ухвалив розʼяснення, що з вересня зупиняється виконання боржником грошових зобовʼязань перед кредиторами і зобовʼязань щодо сплати податків і зборів (обовʼязкових платежів).
  • Суд заборонив нараховувати неустойку (штраф, пеню) до боргів Eldorado, застосовувати індекс інфляції за весь час прострочення виконання грошового зобовʼязання, 3% річних від простроченої суми тощо.
  • «Отже, судом забороняється як безпосереднє стягнення на підставі виконавчих документів по виконавчих провадженнях, так і здійснення будь-яких інших дій, спрямованих на безпосереднє задоволення вимог кредиторів», – говорить адвокат «Алєксєєв, Боярчуков та партнери» Назарій Адамчук, який представляє одного з кредиторів Eldorado – виробника техніки DeLongi.
  • 17 жовтня, під час засідання суду щодо банкрутства ТОВ «Дієса» (Eldorado) за заявою DeLonghi, суддя взяв самовідвід. Тепер за цією справою формуватимуть новий склад суду і розгляд будуть починати спочатку, кажуть кредитори.
  • Поставити крапку в можливому банкрутстві компанії можуть 15 листопада, коли відбудеться нове засідання суду щодо плану санації ритейлера. 

Контекст

Ритейлер техніки та електроніки Eldorado розпочав процедуру реструктуризації боргу на суму понад 2,4 млрд грн перед партнерами, постачальниками та фіскальними органами у вересні. План санації схвалили 67% кредиторів від загальної кількості. Інша частина кредиторів вимагають банкрутства від ритейлера.

Про суттєве погіршення фінансового стану Eldorado розповідав Forbes топменеджер одного з банків, що кредитував компанію. Таке відбувається не вперше. У грудні 2022-го Forbes повідомляв, що компанії мільйонера Віктора Поліщука, які управляють ТРЦ Gulliver, мережею Eldorado й кількома великими складами, від початку війни перестали обслуговувати кредити перед держбанками (Ощадбанк та Укрексімбанк).

У випадку з Eldorado великим кредитором серед державних фінустанов є Ощадбанк. У 2018 році компанія (позичальниками виступають юрособи «Дієса», «Технополіс-1, «Техенерготрейд») вже реструктуризувала борг перед банком на $120 млн. Заставою були товари з обігу та, головне – особиста порука Поліщука.

Частина кредиторів Eldorado вважають ухвалену раніше процедуру санації «несправедливою та дискримінуючою». Вони вимагають відновлення платоспроможності Eldorado виключно в межах процедури банкрутства. 

До повномасштабного вторгнення у 2022 році Forbes оцінював мережу Eldorado у близько $100 млн. Станом на серпень 2023-го оцінка впала до $45 млн. 

Виторг ТОВ «Дієса» (Eldorado) у 2021 році склав 14,2 млрд грн, у 2022-му компанія, на відміну від конкурентів, не публікувала фінансові дані. Для порівняння, у Comfy в 2022 році виторг впав із 19,7 млрд до 16,5 млрд грн, у «Фокстроту» – з 15,7 млрд грн до 10,2 млрд грн. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні