Категорія
Новини
Дата

Україна планує новий експортний маршрут Дунаєм на тлі протестів на польському кордоні – Кубраков

Україна заявила, що планує прокласти додатковий маршрут через річку Дунай, щоб збільшити експорт до довоєнного рівня, через блокування польськими протестувальниками постачань сільськогосподарської продукції сухопутним кордоном, пише Bloomberg.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Дунай став пріоритетним шляхом для українських постачань, після того як минулого року Росія вийшла із зернової угоди в Чорному морі. Проте значну кількість сільськогосподарських культур також перевозять залізницею та автомобільним транспортом.
  • «Наші плани на цей рік – усунути всі штучні перешкоди для експортерів, і ми працюємо над покращенням внутрішньої логістики», – заявив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков в інтервʼю в кулуарах Мюнхенської конференції з безпеки.
  • Він додав, що плануються контейнерні перевезення через «верхній Дунай», оскільки Румунія «передбачуваніша», ніж польський кордон.
  • За словами міністра, пропонований новий маршрут, деталі якого поки що невідомі, проходитиме від українського порту Ізмаїл до румунської Констанци та дунайських портів Німеччини.

Контекст

За підсумками 2023 року Україна наростила обсяги експорту на 112 000 т, до майже 100 млн т товарів. Водночас у вартісному вимірі показник впав на 18,7%, до $35,8 млрд. Україна у січні цього року експортувала товарів морським шляхом на $1,9 млрд, що на 11% більше, ніж у грудні 2023-го. Загалом у січні експортовано товарів на $3,4 млрд, що на 6,9% більше, ніж у грудні 2023 року. 

У січні Україна вийшла на рекордний за час широкомасштабного вторгнення показник фізичних обсягів експорту – 12 млн т продукції. З них 8,7 млн т вивезено морським транспортом.

Хоча багато експортерів віддають перевагу Чорному морю, оскільки воно дешевше, обсяги через Дунай, як і раніше, становлять 1,2-1,8 млн т на місяць, сказав Кубраков.

Вранці 20 лютого польські фермери розпочали загальний страйк, блокуючи майже у 200 місцях по всій країні дороги, ключові вузли комунікацій і ПП на кордоні з Україною. Поблизу ПП «Медика – Шегині» протестувальники перекрили залізницю та розсипали збіжжя із зерновозів. Також мітингувальники блокували пасажирський рух.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні