Повернення гіганта. Виробник Zara, Bershka, Pull&Bear в очікуванні того, щоб відновити роботу в Україні. Коли це може статися /Getty Images
Категорія
Компанії
Дата

Повернення гіганта. Виробник Zara, Bershka, Pull&Bear в очікуванні того, щоб відновити роботу в Україні. Коли це може статися

Getty Images

Міжнародний ритейлер одягу Inditex Group щомісяця переглядає плани щодо повернення в Україну. Forbes дізнався, коли можуть відкритися Zara, Bershka та інші магазини іспанської компанії

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

«Українська команда Inditex щомісяця обговорює з центральним офісом можливість повернення в Україну і чекає, коли їм нададуть можливість відкритися», – говорить Forbes голова Української ради торгових центрів (УРТЦ) Максим Гаврюшин, який спілкується з головним офісом Inditex. Іспанський ритейл-гігант, якому належать популярні бренди Zara, Bershka, Stradivarius, P&B, Massimo Dutti, зупинив свою роботу в Україні з початком повномасштабної війни.

Якщо Inditex прийме рішення про відкриття, то підготовка може початися з липня і займе місяць, каже Гаврюшин. Тоді відкритися торгові точки можуть «у вікні» з серпня по листопад, вважає він.

«Позитивними факторами для повернення ритейлера можуть бути вдалий контрнаступ ЗСУ і зниження інтенсивності та небезпеки обстрілів щонайменше для центру і заходу України влітку», – говорить Forbes провідний експерт Colliers Ukraine у галузі торговельної нерухомості Ігор Заболоцький. 

Торгові центри періодично запитують у міжнародних ритейлерів, коли ті зможуть повернутися, каже директорка торговельної гільдії UTG Євгенія Локтіонова. Площі в ТРЦ не заповнені та не працюють, додає вона. Forbes надіслав запитаня до пресслужб чотирьох великих торгових центрів, чи ведуть вони переговори про повернення магазинів Inditex. Жодна не відповіла. 

В центральному офісі Inditex не розповіли щодо конкретних планів відновлення роботи в Україні. «Безпека наших співробітників та їхніх сімей залишається пріоритетом, – йдеться у відповіді пресслужби ритейлера для Forbes. – Inditex продовжує розробляти спеціальний план підтримки своїх співробітників та магазинів».

Іспанський ритейлер міг відновити діяльність в Україні вже навесні. «Були очікування, що Inditex може повернутися у березні–квітні 2023 року», – розповідає консультант на ринку комерційних обʼєктів, який погодився спілкуватися з Forbes на умовах анонімності. Однак цього не сталося. «Всередині компанії є люди, які вважають, що з точки зору безпеки в Україні все ще не дуже добре», – додає джерело Forbes.

Shutterstock

Shutterstock

Ще один міжнародний ритейлер, який також планував відновити роботу в Україні після Нового року, – шведський H&M, каже голова УРТЦ Максим Гаврюшин посилаючись на слова українських співробітників. Потім шведський ритейлер прийняв рішення відкрити свої українські магазини тільки після закінчення війни, додає він.

«Ми слідкуємо за розвитком подій в Україні, але найвищим пріоритетом для нас є безпека наших колег і клієнтів», – говорить у відповіді на запит Forbes старша радниця з питань комунікацій H&M Group Анніка Свенссон. 

Конкуренти з Польщі, очікування ТРЦ

До 24 лютого 2022 року в Inditex працювали 65 магазинів у восьми містах України, у H&M – девʼять магазинів у Києві, Харкові, Одесі і Львові. У 2021-му ці два ритейлери займали 3,6% від усього ринку в 115 млрд грн, говорить генеральний директор компанії Pro-Consulting Олександр Соколов. «Небагато на фоні всього ринку, але це топ 5–10 спеціалізованих ритейлерів повсякденного одягу», – додає він. 

Скільки вдавалось заробляти іспанському та шведському ритейлеру в Україні? Виторг української Inditex в 2021 році – 3,2 млрд грн, H&M – 1,2 млрд грн, згідно з даними аналітичної платформи Youcontrol. За перші два місяці 2022-го ритейлери встигли заробити 893 млн грн та 151 млн грн відповідно. 

Для порівняння, польський холдинг LPP, який продавав одяг Reserved, House, Cropp, Mohito, Sinsay, в 2021 році заробив в Україні 4,6 млрд грн, у 2022-му – 3,7 млрд грн.

Повернення гіганта. Виробник Zara, Bershka, Pull&Bear в очікуванні того, щоб відновити роботу в Україні. Коли це може статися /Фото 1
Повернення гіганта. Виробник Zara, Bershka, Pull&Bear в очікуванні того, щоб відновити роботу в Україні. Коли це може статися /Фото 2
Попередній слайд
Наступний слайд

Чому бренди з Польщі мали під час війни в рази більший виторг за іспанських та шведських конкурентів? LPP закривав магазини всього на три місяці. В липні 2022-го також відновив роботу турецький LC Waikiki, а в січні 2023-го також повернувся турецький Colinʼs. 

Крім закритих фізичних магазинів в Україні, Inditex та H&M відключили українцям можливість замовляти одяг онлайн. Людям доводиться купувати Zara чи H&M через європейські сайти ритейлерів або користуватись послугами байєрів, каже Локтіонова з UTG. Клієнт замовляє одяг у байєра, який підбирає йому в магазині за кордоном і надсилає «Новою поштою», пояснює вона. 

Повернення ритейл-гігантів типу Inditex і H&M дуже чекають і українські ТРЦ. 

На кінець 2022 року рівень вакантності в київських торгових центрах сягнув понад 15% – найвищий показник за останні 10 років, підрахували в Colliers Ukraine. Але ТРЦ зберігають договори оренди з Inditex і H&M, каже Гаврюшин з Української ради торгових центрів. 

Водночас на 40–50% впав і рівень орендного доходу київських ТРЦ, йдеться в дослідженні Colliers Ukraine. У 2021-му оренда квадратного метру в найкращих обʼєктах у середньому була $60 за 1 кв. м на місяць. Тепер про вартість домовляються індивідуально.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні