У 2023 році інвестори будуть інвестувати в ШІ-стартапи, що розвʼязують нагальні проблеми в медицині, безпеці даних, створенні контенту та криптовалют. /Getty Images
Категорія
Інновації
Дата

ШІ, мілітарітех та медстартапи підняли $41,1 млрд на початку 2023-го. У які сфери найкраще інвестувати. Гід від венчурної інвесторки Вікторії Тігіпко

У 2023 році інвестори будуть інвестувати в ШІ-стартапи, що розвʼязують нагальні проблеми в медицині, безпеці даних, створенні контенту та криптовалют. Фото Getty Images

У 2022 році глобальний ринок венчурних інвестицій скоротився на 35% та становив лише $415 млрд. Але вже за перший квартал 2023-го стартапи підняли $41,1 млрд. Це на 37% більше, ніж за четвертий квартал 2022-го. Хто вони, ці стартапи, та які тренди показує 2023 рік? Розповідає засновниця та керівний партнер TA Ventures Вікторія Тігіпко.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Штучний інтелект: мара чи реальна можливість 

Стрімкий розвиток американської лабораторії ШІ – компанії OpenAI, що отримала від Microsoft $10 млрд, тисячі підприємців почали створювати стартапи на базі їхнього API.

53 стартапи зі 183, що були прийняті до W23-когорти американського бізнес-інкубатора Y Combinator, займаються саме імплементацією ШІ для розвʼязання різноманітних проблем: чат-боти для сервісу, конструктори сайтів, сервіси для автоматичного підбору музики.

Інвестори в активному пошуку саме таких генеративних стартапів – їхня середня pre-money оцінка виросла в понад два рази – до $90 млн у березні цього року, тоді як у 2022-му середня оцінка всіх стартапів у цій вертикалі становила приблизно $40 млн. 

Фонди вже створюють окремі підрозділи для інвестування до ШІ-стартапів. Наприклад, Sound Ventures – венчурний фонд у розмірі $240 млн, створений голлівудським актором Ештоном Кутчером для інвестування в ШІ. 

У 2023 році інвестори будуть інвестувати в ШІ-стартапи, що розвʼязують нагальні проблеми в медицині, безпеці даних, створенні контенту та криптовалют. 

Фінтех: як зростати попри «крах» волатильності на ринку

Гучні скандали з банкрутством FTX наприкінці 2022 року та SVB на початку 2023-го не зупинять розвиток фінтех-стартапів у майбутньому. Навіть попри те, що крах останнього поставив під питання життя сотень стартапів.

У теперішніх умовах цікаві проєкти, які зможуть запровадити технологічний контроль свого бізнесу, згенерують продукт з особливими перевагами у порівнянні з проєктами конкурентів. 

За перший квартал 2023 року такі стартапи отримали понад $14 млрд інвестицій, включаючи мегараунд у $6,5 млрд, що отримала компанія Stripe.

Серед досить знайомих вертикалей у фінансових компаніях – платежі, криптовалюта, страхування та менеджмент статків – у цьому році прогнозується ера регуляційних технологій, що допомагатимуть компаніям відстежувати відповідність фінансів та стану їхнього бізнесу. 

Останні події у світі з масовими скороченнями штату, звільненнями та виходом бізнесів із певних ринків довели, наскільки важливо мати всі цифри під контролем навіть на початковому рівні створення компанії. Це підтверджується тим, що ринок регуляційних технологій виросте до $28 млрд у річному темпі (до 17,55%) до 2029 року. 

Здоров’я: «вічність» та як створити ідеальний ДНК

Технокомпанії працюють над створенням моделі 3D-лікаря. Це новий тренд у глобальній екосистемі здоров’я. Збір аналітичних даних та обробка для пришвидшення нагальних процесів – призначення ліків, визначення типу захворювання, відстежування стану пацієнта – також будуть серед трендів у цій індустрії. 

Ми вже проінвестували в компанії що займаються розробкою домашніх тестів (наприклад, CASC, Endless Health), диджиталізують послуги спеціалістів зі здоров’я (Elemy, Happify) чи займаються доставленням ліків (українські Liki24). 

У США загальна кількість інвестицій у digital health становила $3,4 млрд у першому кварталі 2023 року. Інвестори вкладаються у меншу кількість стартапів, але у більшу кількість мегараундів: Monogram Health ($375 млн), ShiftKey ($300 млн), Paradigm ($203 млн), ShiftMed ($200 млн), Gravie ($179 млн) та Vytalize Health ($100 млн) становили 40% інвестицій у вертикалі в США. 

Серед популярних напрямів для інвесторів у 2023 році – обслуговування всіх медичних приладів. Сотні стартапів (включно з Tempus, Elysium Health, Insilico Medicine, та Valo Health) працюють над розвʼязанням проблеми старіння. Ринок має вирости до $271 млрд уже в 2024 році. 

Мілітарітех: тепер час для стартапів

Розвиваються технології для оборони та армії. З жовтня 2022 року по січень 2023-го інвестори віддали таким стартапам понад $7 млрд. У США у цій вертикалі працюють уже понад 300 стартапів. За 10 років ринок має вирости на 10%.

Вони створюють технології для розпізнавання військової техніки, зменшення «сліпих зон», максимізування безпеки підрозділів та створення бойових безпілотних літальних апаратів. 

Альтернативне навчання: як отримати диплом «Ліги Плюща» зі своєї кімнати

Продовжуватиме зростати ринок альтернативної освіти, попри скасування карантинних обмежень, які змушували університети та школи по всьому світу переходити в онлайн-режим навчання, так званий Zoom University. 

Ринок освітніх технологій виросте на 20% протягом наступних п’яти років. Одним із фокусів стартапів буде створення оптимального продукту для перенавчання людей. Адже понад 89 млн робочих місць буде втрачено вже за чотири роки. 

Це початок нової ери, яка потребуватиме гнучких знань та навичок, щоб пристосуватися до будь-якої нової роботи та відповідальностей. 

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні