Категорія
Новини
Дата

Збанкрутіла FTX повернула активи на $7,3 млрд і веде переговори про перезапуск

2 хв читання

Збанкрутіла криптобіржа FTX повернула понад $7,3 млрд готівкою та ліквідними криптоактивами, що на $800 млн більше, ніж у січні, заявив адвокат компанії на слуханнях у суді США у справах про банкрутство у Делавері, пише Reuters. Біржа веде переговори із зацікавленими сторонами про варіанти перезапуску.

Ключові факти

  • Юрист FTX Енді Дітдеріх сказав, що компанія починає думати про своє майбутнє після кількох місяців зусиль, спрямованих на збирання ресурсів і зʼясування того, що пішло не так під керівництвом колишнього засновника Сема Бенкмана-Фріда. 
  • За словами Дітдеріха, FTX виграла від недавнього зростання цін на криптовалюту. Загальне відновлення оцінюватиметься в $6,2 млрд на основі цін на криптовалюту з листопада 2022 року, коли компанія подала заяву про банкрутство після того, як трейдери вивели $6 млрд з платформи за три дні, а конкуруюча біржа Binance відмовилася від операції з порятунку.
  • За словами Дітдеріха, FTX веде переговори із зацікавленими сторонами про варіанти перезапуску своєї криптовалютної біржі і може ухвалити рішення у поточному кварталі. Він додав, що досі клієнти FTX у Японії були єдиними, хто міг знімати будь-які кошти через відносно суворі правила криптовалюти в цій країні.
  • Юрист сказав, що FTX буде потрібний значний капітал для перезапуску криптовалютної біржі, тому що існуючий клієнтський інтерфейс мало повʼязаний з рухом грошей «за лаштунками».
  • Поки незрозуміло, чи буде FTX використовувати кошти для перезапуску біржі або для виплати клієнтам, але для перезапуску біржі може знадобитися зовнішнє фінансування чи продаж активів біржі.
  • За словами Дітдеріха, FTX також працює над попереднім планом, який запропонує компанії вихід із банкрутства. FTX має намір подати цей план до липня, але визнала, що багато деталей мають бути опрацьовані, оскільки кредитори виборюють свою частку в активах компанії. 

Контекст

FTX подала заяву про банкрутство, а Сем Бенкман-Фрід пішов із посади гендиректора криптобіржі 11 листопада 2022 року, коли його компанії не вдалося забезпечити собі порятунок після сильного тижневого дефіциту ліквідності. FTX переказала того ж дня мільярди доларів клієнтських коштів компанії Alameda Research, що також належала засновнику біржі.

13 грудня Сема Бенкмана-Фріда заарештували на Багамах. Американські регулятори звинуватили його в реалізації багаторічної схеми обману інвесторів. Комісія з цінних паперів і бірж повідомила, що Бенкман-Фрід ошукав інвесторів на більш як $1,8 млрд. Засновника FTX екстрадували до США, де він постане перед судом. 

Технічний директор FTX Гері Ван та голова Alameda Research Керолайн Еллісон визнали провину в шахрайстві та виявили готовність співпрацювати зі слідством.

Засновник FTX не визнав себе винним за вісьмома пунктами звинувачення. Він звільнений під заставу $250 млн. Процес у справі Бенкмана-Фріда розпочнеться у жовтні 2023 року.

У січні юристи з питань банкрутства заявили, що повернули ліквідні активи на суму $5,5 млрд від FTX.

Наприкінці лютого Бенкману-Фріду висунули чотири додаткові звинувачення. У березні США звинуватили Бенкмана-Фріда у дачі хабара у розмірі $40 млн одному або декільком китайським урядовцям, йдеться в обвинувальному акті, поданому до федерального суду Манхеттена, пише Financial Times. Прокуратура стверджує, що засновник FTX зробив багатомільйонний платіж за розмороження рахунків.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні