Бізнес-література, яку можна придбати на «Книжковому Арсеналі» /Колаж Анна Наконечна
Категорія
Життя
Дата

16 корисних для підприємців книжок, які можна придбати на «Книжковому Арсеналі». Вибір Forbes

На колажі: книги «Виклик, шанс, зміна. Історія українського підприємництва», «Засновники. Історія створення PayPal та Кремнієвої долини» та «Культурний код. Секрети успішної взаємодії в команді», Деніел Койл Фото Колаж Анна Наконечна

Одними з перших гостей одинадцятого фестивалю «Книжковий Арсенал» стали Володимир та Олена Зеленські. «Тисячі людей прийшли підтримати видавців й авторів, а отже, свою культуру та свою ідентичність, – написав президент України. – За цю країну ми боремося: країну, у чиєму арсеналі книга – зброя і водночас найбільша цінність». Яку літературу на «Книжковому Арсеналі» шукати підприємцям? Forbes опитав українські видавництва та зібрав 16 книг про бізнес, лідерство й управління

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Історії компаній

«Виклик, шанс, зміна. Історія українського підприємництва», Тетяна Водотика

Yakaboo Publishing, 2023

Письменниця Тетяна Водотика розпочала роботу над історією українського підприємництва у 2021 році. Дописувала – у 2022-му, коли бізнес вчився жити в радикально нових умовах, і вносила правки у верстку майже готового видання, подорожуючи між Києвом і Берліном.

16 корисних для підприємців книжок, які можна придбати на «Книжковому Арсеналі». Вибір Forbes /Фото 1

«Виклик, шанс, зміна. Історія українського підприємництва», Тетяна Водотика

Водотика досліджує історію українського підприємництва та шукає спільні риси сучасних бізнесів і підприємців із минулого. Авторку цікавить, наприклад, що об’єднує ROZETKA Владислава та Ірини Чечоткіних із заводом з виготовлення сільськогосподарської техніки, заснованим Робертом та Томасом Ельворті наприкінці ХІХ століття.  

«Як начинити гадюку салом. Рецепт створення бізнесу на творчості», Олександра Фідкевич 

Книголав, 2023

​​Впродовж останніх шести років Олександра Фідкевич була директоркою проєкту «Євген Клопотенко». Їхнє бізнес-партнерство припинилось у березні 2023-го. У книзі «Як начинити гадюку салом» Фідкевич розкладає проєкт на різні етапи та способи приготування – як рецепт. Фінальна «страва» – бізнес, побудований на популярності.

16 корисних для підприємців книжок, які можна придбати на «Книжковому Арсеналі». Вибір Forbes /Фото 2

«Як начинити гадюку салом. Рецепт створення бізнесу на творчості», Олександра Фідкевич

«Творчим людям або підприємцям-початківцям книга дасть чітку схему дій, як можна впорядкувати та монетизувати їхню діяльність, а операційним менеджерам допоможе проаналізувати робочі алгоритми й запропонує безліч крутих лайфхаків»,каже співзасновниця видавництва «Книголав» Світлана Павелецька.

«Засновники. Історія створення PayPal та Кремнієвої долини», Джиммі Соні

Vivat, 2022

Що спільного у Ілона Маска, Пітера Тіля, Макса Левчіна, Ріда Гофмана та низки найпотужніших техпідприємців? Вони стояли біля витоків міжнародної електронної платіжної системи PayPal. Після звільнення вони створили провідні компанії Tesla, Facebook, YouTube, SpaceX, Yelp, Palantir і LinkedIn.

16 корисних для підприємців книжок, які можна придбати на «Книжковому Арсеналі». Вибір Forbes /Фото 3

«Засновники. Історія створення PayPal та Кремнієвої долини», Джиммі Соні

Письменник Джиммі Соні отримав доступ до внутрішніх документів довжиною у тисячі сторінок, провів сотні інтерв’ю та показав у «Засновниках», як будувалась компанія, що заклала фундамент розвитку інтернету на десятиліття. 

«Amazon і майбутнє електронної торгівлі», Наталі Берґ, Мія Найтс

Vivat, 2021

Компанія Amazon – одна з найдорожчих у світі. Книга описує не лише її шлях до титана комерції – це погляд за лаштунки компанії. Берґ і Найтс дослідили реакцію Amazon на пандемію коронавірусу, зміну трендів у електронній комерції та підхід ритейлера до інновацій.

16 корисних для підприємців книжок, які можна придбати на «Книжковому Арсеналі». Вибір Forbes /Фото 4

«Amazon і майбутнє електронної торгівлі», Наталі Берґ, Мія Найтс

Книжка містить поради, корисні для інтернет-ритейлерів, представників роздрібної торгівлі і для тих, хто має справу з продажами й клієнтами.

Лідерство та управління талантами

«Майстри масштабування. Неочевидні істини від найуспішніших підприємців світу», Рід Гоффман

Лабораторія, 2023

«Майстри масштабування» – дистиляція сотень годин розмов співзасновника соцмережі LinkedIn Ріда Гоффмана з видатними бізнесменами та посібник із побудови унікальних компаній з нуля. Гоффман наголошує на тому, що більшість успішних стартапів, які він описує, починалися менш ніж із $5000. Глави організовані навколо переламних/проблемних ситуацій, з якими стикається майже кожен підприємець.

16 корисних для підприємців книжок, які можна придбати на «Книжковому Арсеналі». Вибір Forbes /Фото 5

«Майстри масштабування. Неочевидні істини від найуспішніших підприємців світу», Рід Гоффман

Як отримати зиск від нескінченних «ні», коли шукаєш інвесторів під свою ідею? (Гоффман: «Навчіться відрізняти змістовні «ні», що допомагають скоригувати ваш план, від скептичних «ні», що дозволяють переосмислити масштаби своєї нагоди. Ледачі «ні» треба просто ігнорувати та якнайшвидше рухатися далі».) 

Чому перш ніж масштабувати бізнес, треба робити те, що не масштабується (як зробив Ческі, коли познайомився на початку бізнесу з усіма своїми клієнтами в Нью-Йорку)? Як відрізнити велику ідею від такої, що всім подобається, але не має потенціалу для масштабування? Кожна глава – мантра та вправа, поштовх до роздумів і дій. 

«Плем‘я. Про повернення з війни і належність до спільноти», Себастіан Юнґер

Наш Формат, 2023

Понад мільйон українських військових повернуться до мирного життя після перемоги. Суспільство та компанії вже готуються. У книжці «Плем’я» письменник і автор репортажів про досвід бою в піхоті Себастьян Юнґер виокремлює ключову умову вдалої реінтеграції ветеранів: відчуття належності до спільноти. 

16 корисних для підприємців книжок, які можна придбати на «Книжковому Арсеналі». Вибір Forbes /Фото 6

«Плем‘я. Про повернення з війни і належність до спільноти», Себастіан Юнґер

«Зараз саме той час, коли ідеї з «Племені» можуть бути корисними всім нам: тим, хто мерзне в окопах, хто збирає та везе волонтерську допомогу, тим, хто чекає на повернення додому, і тим, хто просто хоче знайти шлях у тіні, що впала на долю українців», – пише у передмові до видання військовослужбовець Костянтин Ульянов.

«Проривні рішення», Пепе Нуммі

Наш Формат, 2023

Як приймати ефективні рішення в групі? Відповідь фінського фасилітатора Пепе Нуммі, що вивчає людську взаємодію понад 25 років – структурований діалог. Люди схильні відкидати нові ідеї, особливо, якщо це не їхні ідеї, попереджає Нуммі. Аби перемогти це когнітивне викривлення, він створив техніку, яка залучає людей у процес пошуку спільного рішення. У його книжці – інструменти для створення групової динаміки, аналіз їхньої роботи та правила дизайну воркшопів для команди. 

16 корисних для підприємців книжок, які можна придбати на «Книжковому Арсеналі». Вибір Forbes /Фото 7

«Проривні рішення», Пепе Нуммі

«Культурний код. Секрети успішної взаємодії в команді», Деніел Койл

Наш Формат, 2023

Чому одні групи варті більшого за суму своїх частин, а інші – меншого, міркує бізнес-консультант і письменник Деніел Койл. Він описує, як групі дошкільнят вдалось побудувати піраміду вдвічі вищу за групу студентів бізнес-школи. В чому їхній секрет? 

16 корисних для підприємців книжок, які можна придбати на «Книжковому Арсеналі». Вибір Forbes /Фото 8

«Культурний код. Секрети успішної взаємодії в команді», Деніел Койл

«Діти краще працюють разом, – відповідає Койл. – Вони користуються простим і сильним методом, за допомогою якого ефективність групи може перевищити сумарну ефективність її членів». Книжка «Культурний код» – про те, як працює цей метод. У ній зібрано приклади найбільш ефективних команд і культур світу та описано, що зробило їх взаємодію настільки успішною. 

«Як створити емоцію. Уроки творчого лідерства Nike», Ґреґ Гоффман

Лабораторія, 2023

У 1992 році випускник Міннеаполіського коледжу мистецтв і дизайну Ґреґ Гоффман сів за кермо фургону та вирушив до штаб-квартири Nike, де Гоффману щойно запропонували позицію стажера. Тоді він ще не уявляв, що невдовзі стане головою відділу маркетингу в Nike, а в 2015 році Fast Company визнає його одним із найкреативніших людей у бізнесі.

16 корисних для підприємців книжок, які можна придбати на «Книжковому Арсеналі». Вибір Forbes /Фото 9

«Як створити емоцію. Уроки творчого лідерства Nike», Ґреґ Гоффман

Їдке зухвальство, іронія, зневага до традиційних атрибутів корпоративного життя, постійні розіграші та стосунки, як у старих шкільних друзів, – так Гоффман запам’ятав культуру у відділі дизайну Nike в 1990-х. Ще одна її виразна якість – наполегливе плекання духу творчості й взаємопідтримки в команді. 

Свій досвід створення та мотивації креативних команд Гоффман описує в книжці «Як створити емоцію. Уроки творчого лідерства Nike»

«Наукове мислення», Олександр Рундель

Віхола, 2023

«Спробую лаконічно пояснити, що відрізняє науковий стиль мислення від інших і чому він вартий нашої уваги», – обіцяє науковець Олександр Рундель у передмові до книги «Наукове мислення». Він – фізик, який захистив PhD в Ягеллонському університеті і працює в IT. 

16 корисних для підприємців книжок, які можна придбати на «Книжковому Арсеналі». Вибір Forbes /Фото 10

«Наукове мислення», Олександр Рундель

Рундель описує, які інструменти допомагають вченим досліджувати світ і будувати теорії щодо нього. Чому це корисно не тільки науковцям? Автор пояснює, чому найпростіша відповідь не завжди правильна, чому навіть зору, смаку та нюху не завжди можна довіряти, але й коли не варто бути скептиком.

«Перемогти у правильній грі. Як наступати, захищатися й досягати результатів у мінливому світі», Рон Аднер

Лабораторія, 2022

«Основа конкуренції змінюється. Чи ви до цього готові?» – запитує професор стратегії школи бізнесу Дартмутського коледжу Рон Аднер у книжці «Перемогти у правильній грі». Аднер переконаний: боротьба нині точиться не в чітких галузях зі зрозумілими товарами, а в широких екосистемах із різноманітними ціннісними пропозиціями. Класичний дизрапшн стосувався галузей – сучасний впливає на екосистеми.   

16 корисних для підприємців книжок, які можна придбати на «Книжковому Арсеналі». Вибір Forbes /Фото 11

«Перемогти у правильній грі. Як наступати, захищатися й досягати результатів у мінливому світі», Рон Аднер

Що це означає для підприємців? Підривники екосистем змінюють правила гри, і не важливо, виходите ви на новий ринок чи намагаєтесь не пустити дизрапторів на свій – потрібен новий погляд на конкуренцію, зростання та вплив. «Усі грають заради перемоги, але головне – впевнитися, що ви намагаєтеся перемогти в правильній грі», – йдеться у книжці Аднера.

«Широким поглядом. Нова стратегія інновацій», Род Аднер

Лабораторія, 2022

Інновації розглядають як спосіб розв’язати всі проблеми – і через це вони самі стають проблемою, вважає професор стратегії в школі бізнесу Дартмутського коледжу Рон Аднер. «Як збільшити прибутковість? Як покращити рівень задоволеності клієнтів? Потрібно ставати більш інноваційними!» – описує він ажіотаж компаній щодо інноваційності у книжці «Широким поглядом».

16 корисних для підприємців книжок, які можна придбати на «Книжковому Арсеналі». Вибір Forbes /Фото 12

«Широким поглядом. Нова стратегія інновацій», Род Аднер

Втім, лише одна з чотирьох спроб розроблення нового продукту досягає стадії комерційного запуску. І навіть у цій групі 45% не досягають цілей із прибутку. 

Аднер дослідив причини провалів і тріумфів компаній та зібрав їх у «Широким поглядом» – поруч із порадами, як розробити більш життєздатні стратегії й навчитись бачити свої сліпі зони.

Лайфстайл

«Енергетичний менеджмент: практичний посібник з керування власною енергією», Алла Заяць

Yakaboo Publishing, 2023

Найрозповсюдженіше відчуття українців – втома: 49% населення почувається виснаженими, свідчить дослідження Gradus Research. У книжці «Енергетичний менеджмент» психологиня Алла Заяць, яка співпрацювала як HR-директорка з компаніями !Fest та Pizza Celentano, дає інструменти для відновлення та раціонального використання внутрішньої енергії. «У цій книзі – усі мої знання та досвід у темі керування енергією, яку я досліджую понад 7 років», – пише Заяць на Facebook.  

16 корисних для підприємців книжок, які можна придбати на «Книжковому Арсеналі». Вибір Forbes /Фото 13

Енергетичний менеджмент: практичний посібник з керування власною енергією», Алла Заяць

«Та заговори вже! Посібник із вивчення мов від поліглота», Алекс Роулінгс

Yakaboo Publishing, 2023

Автор книжки «Та заговори вже!» Алекс Роулінгс – фахівець із вивчення мов, який отримав звання найбагатомовнішого студента Великої Британії у 2012 році. Тоді він володів одинадцятьма мовами. У книзі, що вийшла в оригіналі у 2017 році, Роулінгс ділиться власними методами навчання, що допомагають краще оволодіти іноземною мовою, швидше вивчати її правила та ефективно запам’ятовувати мови, проводячи час в інтернеті.

16 корисних для підприємців книжок, які можна придбати на «Книжковому Арсеналі». Вибір Forbes /Фото 14

«Та заговори вже! Посібник із вивчення мов від поліглота», Алекс Роулінгс

«Дисципліна – це свобода», Джоко Віллінк 

Книлогав, 2022

«Люди шукають найкоротших шляхів і легких рішень, – пише Джоко Віллінк. – Їх не існує. Є тільки дисципліна».

Віллінк – офіцер військово-морського флоту США, очільник групи спеціального призначення Bruiser. Закінчивши військову кар’єру, він заснував консалтингову компанію з менеджменту та лідерства Echelon Front. У книжці «Дисципліна – це свобода», яка вийшла в оригіналі у 2017 році, Віллінк пояснює: дисципліна та самоконтроль – рішення проблем на кшталт прокрастинації, залежностей і страхів, що заважають розвитку. Віллінк дає конкретні стратегії та інструменти, які допоможуть впорядкувати життя. 

16 корисних для підприємців книжок, які можна придбати на «Книжковому Арсеналі». Вибір Forbes /Фото 15

«Дисципліна – це свобода», Джоко Віллінк

«Емоційні гойдалки війни», Володимир Станчишин

Віхола, 2022

«Ніхто не може відпочити від війни. Війна – постійно, щодня. Ми відчуваємо напруження, навіть коли не волають сирени», – пише психотерапевт Володимир Станчишин у книзі «Емоційні гойдалки війни». Що робити, аби не застрягнути у фазі виснаження, та як допомогти людям навколо? У книзі Станчишин описує, чому українці почуваються настільки втомленими, та дає поради для подолання цього стану.

16 корисних для підприємців книжок, які можна придбати на «Книжковому Арсеналі». Вибір Forbes /Фото 16

«Емоційні гойдалки війни», Володимир Станчишин

Психотерапевт концентрується не тільки на виснаженні – він описує всі емоційні реакції, що виникають як реакція на війну: лють, сум, апатію, агресію. Всі вони нормальні, переконує Станчишин. Задача українців – навчитись жити у нових обставинах і з новими емоціями, аби перемогти. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні