Категорія
Життя
Дата

Forbes Digital

Бурштиновий портрет Оксани Марченко та українські художники за $100 000. Частину картин із колекції Віктора Медведчука віддадуть у музей, інші – продадуть. Скільки вони коштують?

4 хв читання

Колекція картин Віктора Медведчука /колаж Анастасія Решетнік

136 творів із колекції не мають культурної та історичної цінності. Це, наприклад, портрети самого Медведчука та його дружини Оксани Марченко Фото колаж Анастасія Решетнік

Роботи художників закарпатської школи живопису поруч із портретами Віктора Медведчука та його дружини Оксани Марченко – колекція картин Медведчука надзвичайно різноманітна. Її вилучили з маєтку колишнього депутата в 2022-му. Кейс із колекцією Медведчука може стати прикладом для інших заарештованих творів мистецтва. Але поки що з продажем не все так просто. Чим цінна колекція та скільки за неї можна виручити?

⚡️Даруємо 40% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Ціна зі знижкою — 1079 грн/рік. Діє з промокодом JUNE до 30.06 Оформлюйте зараз за цим посиланням

У жовтні 2022-го слідчі управління Державного бюро розслідувань та СБУ вилучили з маєтку екснардепа від ОПЗЖ Віктора Медведчука у Пущі-Водиці 316 творів мистецтва. Більшість – картини, писало видання «Слідство.Інфо». У квітні 2024-го 285 картин Медведчука передали в управління АРМА. 

Мистецтвознавча експертиза Національного художнього музею визначила 112 картин культурною спадщиною України. Серед них – роботи закарпатських митців ХХ століття: Йосипа Бокшая, Гаврила Глюка й Адальберта Ерделі. Їх передадуть до Національного художнього музею України, каже заступник голови АРМА Станіслав Петров. 37 картин ще досліджують, додає він. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Передзамовлення нового номеру Forbes Ukraine. Купуйте зараз за 209 грн замість 279 грн

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні