Команда агенції Bickerstaff /надано Bickerstaff
Категорія
Свій бізнес
Дата

Почути кожного. Малий бізнес не має сотень тисяч доларів на HR, але навчився будувати вмотивовані команди. Чому можна повчитись у МСБ

Команді агенції Bickerstaff (на фото) на початку вторгнення відкрили всі фінансові показники і плани компанії. Це рішення допомогло зберегти людей. Фото надано Bickerstaff

У бізнес-школах не вчать управляти персоналом під обстрілами. Корпорації інвестують сотні тисяч доларів у програми ментального здоров’я. Малі та середні фірми виживають за рахунок швидкості та зв’язку лідера з командою.

Новий номер журналу Forbes Україна

Новий номер журналу Forbes Україна

Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: список 250 малих і середніх компаній, лідерство генерала Залужного, падіння мільярдера Жеваго, детальна історія Dnipro-M та загалом майже два десятки текстів.

Ірина Гордієнко прийшла у харківську компанію «Санімед‑М» санітаркою. Вона відповідала за чистоту обладнання, в якому виробляють живильне середовище для мікробіології. Під час вторгнення Гордієнко почала підміняти біологів та хіміків, які не могли дістатися виробництва через обстріли. Жінка настільки добре розібралась у роботі обладнання та технологіях, що навчатиме команду нового підрозділу компанії в Хмельницькому.

«Ми всі стали мультифункціональними – констатує співзасновниця «Санімед-М» Олександра Українець. – Довелось». Великі й малі компанії мають спільні проблеми, каже керівник консалтингової компанії Odgers Berndtson Ukraine Олексій Комліченко. Стрес і тривога, розосередженість, утома, новини про смерть стосуються всіх. Проблеми спільні, рішення – різні.

Бюджетам великих бізнесів малий та середній протиставляють рухливість, адаптивність, відчуття родинності та місійності. Гордієнко щодня готує обід для колег у «Санімеді», а команда працює по вихідних заради замовлень для військових шпиталів і волонтерів.

Фокус на місії – один із принципів компанії FAST, що вчить надавати першу допомогу. «Робота заради картинки деморалізує, – каже засновник FAST Федір Сердюк. – Люди тікають з інших організацій через необхідність імітувати порятунок, а не рятувати».

Амбітна мета видавництва «Лабораторія» – розбудувати український книжковий ринок. Атаки Росії лише мобілізують 24 її співробітників. «Люди стають більш агресивними з точки зору бізнесу і генерують фантастичні ідеї», – каже засновник видавництва Антон Мартинов.

Які інструменти допомагають малим підприємцям управляти командами під час війни?

Прозорість, залученість

Улітку 2022 року з креативної агенції Bickerstaff почали звільнятися люди. Це був найскладніший період за час вторгнення, каже засновник агенції Ілля Ануфрієнко. Що трапилося? Заснована у 2020-му агенція не встигла сформувати фінансову подушку. Заробіток залежав від бюджетів локальних бізнесів, які були заморожені. Після 24 лютого Ануфрієнко вирішив не урізати зарплати. Натомість з’явилися затримки із виплатами. Найбільша – місяць і чотири дні.

«Це стало додатковим фактором вигорання», – визнає Ануфрієнко. Bickerstaff опинився у замкненому колі: люди йшли, ресурсів на пошук нових або зменшення навантаження не було.

Для команди Gunia Project найскладнішим став травень 2023 року. 17 ночей агресор обстрілював Київ. Хронічний недосип загострив кризу зростання. На відміну від більшості українських бізнесів, засновниці компанії Марія Гаврилюк та Наталія Каменська у 2022 році збільшили команду на 75%, а продажі – на 50%.

«Велика кількість подій у компанії та брак сну дуже негативно позначилися на команді», – констатує Гаврилюк.

Командна справа. Відчувши запит підлеглих на більшу залученість, співзасновниці Gunia Project почали приходити до них із відкритими питаннями: «Хочемо зробити це – що думаєте»? /надано Gunia Project

Командна справа. Відчувши запит підлеглих на більшу залученість, співзасновниці Gunia Project почали приходити до них із відкритими питаннями: «Хочемо зробити це – що думаєте»? Фото надано Gunia Project

Уперше за три роки існування Gunia Project опитала колектив за методом eNPS. Дослідження показало запит на прозорість процесів. «Ми почали приходити до команди із відкритими питаннями: хочемо зробити це – що думаєте?» – описує Гаврилюк.

Ось конкретний приклад. Команді не сподобалася новина про розширення магазину на другий, офісний, поверх. Люди не зрозуміли, як це вплине на робочі процеси. Напруження знизилося, коли засновниці запитали співробітників, як вони самі хотіли б перебудувати поверх. «Люди відчули себе частиною рішення», – каже Гаврилюк.

Прозорість і залученість урятували й команду Bickerstaff. Ануфрієнко повністю відкрив фінансові показники і плани. Звітував про все: з якими бізнесами ведуться перемовини, на яких умовах укладаються контракти. Співробітники бачили, що за прогнозом ситуація стабілізується протягом кількох місяців. Bickerstaff принципово не працює із «сірим» бізнесом, гемблінгом та компаніями із російським корінням.

Якби агенція відмовилася від табу, фінансова стабільність відновилася б того ж місяця. Рішення було за співробітниками. «Ми відверто це обговорювали, – каже Ануфрієнко. – Команда підтримала позицію агенції і відмовилася продати принципи заради комфорту». Нематеріальна мотивація допомогла дотягнути до відновлення бізнесу і вчасних зарплат восени 2022 року. Станом на червень 2023-го в агенції 22 працівники.

Гнучкість 

Робочий день у «Лабораторії» ненормований, каже засновник видавництва Мартинов. «Жодного з 9:00 до 18:00 – листування триває і вночі, – додає він. – Команда каже, робота відволікає від паніки».

Свою лідерську роль Мартинов бачить у тому, щоб не заважати команді і не додавати їй стресу. Він не ставить вимог щодо місця роботи, розкладу і не пресує через виконання KPI. «Компанії малого і середнього бізнесу надзвичайно гнучкі, – каже Комліченко. – Вони лояльніше ставляться до робочого графіку і локації, бо розуміють: заміну шукати складно».

До 24 лютого у виробника косметики Mr.Scrubber не було досвіду дистанційної роботи. Команда швидко переключилася на відеозв’язок, запустила нові групові чати і робочі групи. «Я відключив звукові сповіщення у телефоні, голова не справлялася», – посміхається співзасновник компанії Віталій Ткачук.

Зайві комунікації – бич дистанційної роботи. У Bickerstaff переглянули автоматичні процеси – наприклад, більше не кличуть на зустрічі колег, у яких немає критичної потреби. Деякі мітинги замінили чатами. «Відфільтрували все, що можна, і зекономили час та нерви», – каже Ануфрієнко.

Малі компанії мають більший люфт для маневру, каже Комліченко. «Малий бізнес підлаштовує не людину під компанію, а компанію під людину», – додає Сердюк із FAST.

Кожного новачка в компанії Ануфрієнко питає про його мету. Припустимо, це дизайнер, який мріє опанувати генеративну графіку. Йому встановлюють персональний KPI: підвищення зарплати після трьох якісних проєктів із таким типом графіки. «Людина має досягати власних цілей, а не цілей компанії», – каже засновник агенції.

«Санімед» не планує вдовгу. Щовечора команда із 16 осіб вирішує, що робитиме завтра. «Це плюс, що ми малі, – каже Українець. – Нам легко змінити графік роботи». На відміну від конкурентів, «Санімед» приймає дзвінки і термінові замовлення на завтра о 20:00. Компанія Konyk вирощує фрукти та виробляє соки у Закарпатті. Взимку відключення електроенергії тривали по 16 годин, говорить співвласник Андрій Мелеш. «Не могли працювати, не могли жити», – описує він. Графік роботи адаптували під ритм відключень. Частина людей їхала додому на декілька годин, коли було світло, частина залишалась і заряджала техніку від генератора. «Був хаос», – каже Мелеш.

Постійно поруч. Завжди бути на місці, з людьми – правило власника середнього бізнесу, вважає співвласник компанії Konyk Андрій Мелеш. /надано Konyk

Постійно поруч. Завжди бути на місці, з людьми – правило власника середнього бізнесу, вважає співвласник компанії Konyk Андрій Мелеш. Фото надано Konyk

Утім, найбільш відчутною кризою для компанії стала плинність кадрів. Уранці 24 лютого перед офісом Konyk вишикувалося з десяток ветеранів АТО – прийшли за трудовими, аби вирушити на фронт. «Потрібно було шукати нових спеціалістів того ж дня», – каже Мелеш.

Неможливість бронювати співробітників – ключовий виклик для МСБ, вважає Комліченко. Невеликим фірмам бракує спроможності планувати кадрові заміни та рекрутинг.

Технічні спеціальності, як-от водії навантажувачів, вантажівок, комбайнів і тракторів, дуже цінні для Konyk. Навчати на них потрібно до двох років, а викладачів у команді не було. Тренерами стали інженери. Довелося перевигадати систему мотивації, адже кожен співробітник отримав більше завдань і мав виконувати роботу відсутніх колег. «У середньому підвищили зарплати на 30%, – каже Мелеш. – А окремим технічним спеціальностям – на 50%».

Мати, батько, HR

Вирощуванням фруктів на площі 212 га зайнята половина зі 194 робітників Konyk. Мелеш знає кожного. «Напевно, це єдина можливість тримати і розвивати середній бізнес», – каже він.

Власник малого бізнесу – це одночасно і менеджер з HR, каже Комліченко. Невелика чисельність команди дає можливість достукатися та знайти індивідуальні рішення для кожного.

Навесні 2023 року Гаврилюк та Каменська з Gunia Project впровадили зустрічі «сам на сам», щоб дізнатися про стан та скарги кожного. Член ТрО Мартинов забирав з вокзалу колег, чий потяг прибував до Києва під час комендантської години.

У перший тиждень вторгнення десятки співробітників Konyk були в розпачі. Близькі пішли на фронт або з ними не було зв’язку. Мелеш втішав і підбирав персональні рішення. Так відбувається і зараз. Наприклад, якщо військовий приїздить у відпустку, батькам потрібно терміново дати вихідні і знайти заміну. «Кожному треба пояснити, чому він має працювати довше або вийти на роботу в день, у який не мав виходити», – описує Мелеш.

У Bickerstaff відпустки не обмежені 24 днями – співробітники відпочивають, скільки потрібно. Стратегиня Bickerstaff восени через утому думала йти з професії. Допоміг двомісячний відпочинок. «Повернулася мотивована та ініціативна людина», – згадує Ануфрієнко.

На початку вторгнення Українець із «Санімед» демонструвала оптимізм – аби колеги не розгубились. «Їм довелося повірити: все буде добре, – каже вона. – У відповідь люди почали краще працювати».

Українець багато часу проводить у Хмельницькому, де планує відкрити новий підрозділ. Тим часом команда у Харкові сама підбирає нових працівників, хоча раніше цим займалися співвласники. Люди забули про посадові інструкції та працюють у вихідні.

Після провального 2022 року у 2023-му бізнес «Санімеда» зростає, за словами Українець, на 30%. Причина? «Ми стали сім’єю», – відповідає вона.

«Бос, що кричить, у малій компанії – виняток із правил, – резюмує Сердюк. – Основна ціннісна пропозиція малого бізнесу – комфорт і причетність. Нащо там працювати, якщо цього немає?».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні