Категорія
Життя
Дата

Сотні тисяч примірників і десятки мільйонів гривень. Світ захопив тренд на «роментезі» – це мікс фентезі та романтики. Скільки книг у цьому жанрі продають українські видавці

роментезі книги /колаж Анастасія Решетнік

Три з п’яти найбільш продаваних книг у світі в 2024 році – у жанрі роментезі, свідчать дані агенції Circana. Фото колаж Анастасія Решетнік

Три з п’яти найбільш продаваних книг у світі у 2024 році – у жанрі роментезі, свідчать дані агенції Circana. Тренд на романтичне фентезі дістався України. «Цей жанр надалі рухатиме книжковий ринок», – певен гендиректор видавництва Bookchef Олександр Кірпічов. Скільки роментезі продали українські видавці та які книги стали найпопулярнішими?

У 2023-му премія найбільшої книжкової спільноти світу Goodreads поповнилася новою категорією – роментезі. До цього представниця жанру Сара Дж. Маас три роки поспіль залишала позаду інших фантастів. Письменниця продала 40 млн книжок у жанрі любовне фентезі в десятках країн. «Довелося відокремити роментезі, щоб інші автори в категорії фентезі мали шанс на перемогу», – каже PR-менеджерка видавництва КСД Тетяна Рябченко.

Світові продажі роментезі виросли на 42% за 2023 рік, пише The Washington Post з посиланням на дані агенції Circana. Читачам сподобалися романтичні сюжети на фантастичному тлі, констатують видавці. «Родзинка жанру – еротичні сцени», – каже керівниця маркетингу BookChef Анна Вертегел.

Роментезі бумить у TikTok – відео про книги Маас зібрали понад 14 млрд переглядів, підрахували в Bloomsbury Publishing. Мільярдні охоплення на платформі отримала книжка «Четверте крило» Ребекки Яррос.

Які роментезі-книги читають українці і скільки видань у цьому жанрі продали локальні видавці?

Яке роментезі стало популярним в Україні

У каталозі видавництва Vivat – вісім книг Сари Дж. Маас. З 2020 року продали понад 125 000 книжок письменниці вартістю від 360 до 890 грн кожна. За приблизними підрахунками Forbes, виторг від продажу книг може становити понад 45 млн грн.

Серед 35 найбільш продаваних книг Vivat усіх жанрів з 2023 року – 7 представників роментезі. Роман Маас «Двір шипів і троянд», що переосмислює казку про красуню і чудовисько, лідирує у своїй категорії з понад 15 000 проданих примірників за рік. На другому місці – «Жорстокий принц» Голлі Блек, за рік було продано понад 12 000 книг.

У 2023-му рекордний старт продажів у видавництві КСД показало роментезі «Четверте крило» Ребекки Яррос. З партії у 10 000 примірників у перший день КСД продали 8700 книжок, решту – у другий. Замовлення надходили кожні 3-5 секунд, розповідала Рябченко. 

Станом на травень 2024-го читачі придбали близько 30 000 примірників «Четвертого крила». Книга – у пʼятірці найбільш продаваних у видавництві за 2023-2024 роки. Найпопулярніше видання КСД за цей період, медичний трилер «Хірург» Тесс Ґеррітсен, був проданий накладом у 51 000 екземплярів. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні