Категорія
Новини
Дата

«Тотального блекауту і зупинки всієї країни не буде». Буданов про те, чи зможе Росія повністю знищити українську енергосистему

1 хв читання

Буданов енергосистема блекаут /Getty Images

Голова ГУР Кирило Буданов Фото Getty Images

Чи зможе Росія повністю знищити нашу енергосистему – ні, це нереально, відповів голова ГУР Кирило Буданов на запитання Forbes Ukraine на закритій зустрічі в KSE.

З початку року Росія здійснила по енергетичній інфраструктурі Україні вісім масованих атак. У результаті Україна втратила 9 ГВт виробничої потужності електростанцій.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Я не прихильник СРСР, але Україна від нього успадкувала достатній запас міцності енергосистеми, заявив Буданов. Ускладнити нам життя вони точно можуть і це вже зробили, додав він.
  • Цієї зими українцям буде не так комфортно, як взимку 2023-го, підкреслив Буданов. Але тотального блекауту і зупинки всієї країни не буде. Наша енергосистема достатньо потужна, щоб її повністю зруйнувати.

Ключова цитата

«Чи зможе ворог повністю знищити нашу енергосистему – ні, це нереально. У нас у певних енерговузлах йде подвійне, потрійне дублювання. Зворотне запитання: чи можемо ми знищити їхню енергетику? Ні, також не можемо».

Контекст

Енергоблоки АЕС, які планують вивести в ремонт, повернуть до роботи через два місяці, заявляв раніше очільник НАЕК «Енергоатом» Петро Котін. До того міністр енергетики Герман Галущенко повідомив, що до зими в системі будуть усі девʼять доступних Україні енергоблоків АЕС (загальна потужність 7,8 ГВт).

Під час повномасштабного вторгнення РФ окупувала понад 18 ГВт електрогенеруючих потужностей, зокрема найбільшу в Європі Запорізьку АЕС

Повністю зруйновані Каховська та Дніпровська ГЕС, а також Зміївська й Трипільська ТЕС

Критичних пошкоджень (понад 80%) зазнали приватні теплоелектростанції, серед яких Ладижинська, Бурштинська, Добротвірська, Курахівська, Криворізька та Придніпровська ТЕС. 

Пошкоджено близько половини високовольтних підстанцій передачі електроенергії. Російські війська фактично знищили всі нафтопереробні заводи на території України й значну частку інфраструктури зі зберігання нафти і нафтопродуктів.

Через повномасштабне вторгнення РФ енергетичний сектор України зазнав прямих збитків і непрямих фінансових втрат на суму $56,2 млрд, тоді як потреби у відновленні, що передбачають повну реконструкцію зруйнованих об’єктів за принципом «Відбудувати краще, ніж було», становлять $50,5 млрд. Таку оцінку дає аналітична команда Київської школи економіки (KSE) станом на травень 2024 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд