Категорія
Новини
Дата

€4,5 млрд на квартал без відсотків протягом 10 років. У Єврокомісії уточнили деталі програми для України на €18 млрд

2 хв читання

Програма макрофінансової допомоги (MFA+) на €18 млрд протягом 2023 року, яку Євросоюз анонсував для України, складатиметься з безвідсоткових кредитів на строк до 35 років. До 2033-го ЄС не очікуватиме жодних зворотних платежів від українського уряду. Про це у інтерв'ю Forbes розповів виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

📲 Forbes Ukraine у WhatsApp. Підписуйтесь й читайте головне про бізнес та економіку

Ключові факти:

  • Домбровскіс охарактеризував програм як «highly concessional loans». «Вони матимуть 10-річний grace period, при загальному строку кредиту у 35 років. Також у програмі є грантова складова, яка покриває платежі за відсотками. Тобто фактично, для України це soft loan», — зазначив він.
  • Єврокомісія орієнтується на поквартальне фінансування обсягом до €4,5 млрд у привʼязці до умов, які будуть прописані у меморандумі про порозуміння з українським урядом. У першому кварталі ця сума, ймовірно, буде розділена на два субтранші, перший з них очікується у січні, сказав Домбровскіс.
  • Виділення першого траншу у січні було одним з прохань українського уряду, уточнив представник Єврокомісії. «Саме на початку року зазвичай просідають податкові надходження, — пояснив він. — Ми поки що не можемо називати конкретні цифри. Запит, озвучений премʼєр-міністром Денисом Шмигалем – €2,5 млрд».
  • Також Домбровскіс констатував, що €3 млрд з цьогорічної програми на €9 млрд перейдуть на наступний рік. «Коли ми готували макрофінансову програму на €18 млрд ми мали на увазі три мільярди, які залишилися з цього року, — сказав Домбровскіс. — Тобто програма 2023-го збільшилася на відповідну суму. Від початку ми обговорювали менші обсяги».
  • За його словами цього року ЄС приймав багато вимушених ad hoc рішень, як реакцію на російську агресію, тож фінансовий потік у підтримці не був таким стабільним та передбачуваним. «Цього разу ми організуємо програму інакше. Вона передбачена бюджетом ЄС».
  • Програму має затвердити Європейський парламент та країни-члени. Європарламент, ми очікуємо, розгляне це питання наступного тижня, країни члени – у першій половині грудня. Також потрібно затвердити та підписати меморандум про порозуміння з Україною, додав Домбровскіс.
  • Він також зазначив, що ЄС не не має строгої позиції стосовно напрямків, на які повинні використовуватися кошти програми. «Вони призначені для українського держбюджету, тож саме Україна вирішує, як їх витратити, — зазначив він. — Разом з тим, сама назва макрофінансової програми говорить про те, що вона націлена на підтримку макростабільності в країні та стабілізувати фінансові потоки в економіці».

Контекст

18 листопада Домбровскіс відвідав Україну. Протягом візиту представник ключового виконавчого органу ЄС зустрівся з Володимиром Зеленським, премʼєром Денисом Шмигалем та іншими українськими топпосадовцями. Основна тема дискусій — програма фінансування у 2023 році на €18 млрд.

Анонсуючи програму Домбровскіс зазначив, що вона передбачатиме деякі умови для одержання коштів. Ідеться про кроки, спрямовані на посилення належного управління, а також боротьбу з корупцією.

До кінця 2022-го Єврокомісія планує надати Україні €2,5 млрд (транш очікується 22 листопада), та ще €500 млн — у грудні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд