Оскар Гарсіа Масейрас /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Акції власника Zara злетіли після виходу річного звіту із рекордною виручкою у €35,9 млрд

Оскар Гарсіа Масейрас Фото Getty Images

Акції іспанського ритейлера Inditex, який є власником брендів Zara, Pull & Bear, Bershka, Stradivarius та Massimo Dutti, подорожчали до історичного максимуму після виходу річного звіту, пише CNBC.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Під час торгів на Лондонській біржі 13 березня акції Inditex зросли у ціні більш ніж на 6%, до €43,58.
  • Згідно зі звітом, виручка Inditex у 2023 році зросла на 10,4%, сягнувши рекордних €35,9 млрд.
  • Чистий прибуток зріс до €5,4 млрд, що на 30,3% більше, ніж роком раніше. EBITDA зросла на 13,9%, до €9,9 млрд. 
  • Продажі зросли у всіх регіонах та серед усіх брендів Inditex. Компанія визнала їх «дуже задовільними» як у магазинах, так і онлайн.
  • Гендиректор Inditex Оскар Гарсіа Масейрас назвав річні результати компанії чудовими.
  • Також рада директорів Inditex рекомендувала збільшити дивіденди за 2023 рік на 28%, до €1,54 на акцію. Ця сума включатиме бонусні дивіденди у розмірі €0,5 на акцію. Виплату планується розбити на дві частини: 2 травня акціонери отримають €0,77 на акцію, 4 листопада – ще €0,77.

Контекст

В Україну група Inditex зайшла у 2008 році. Тоді першим магазином стала Zara на столичному Хрещатику. Наприкінці 2022 року ритейлер закрив його «з комерційних причин»

Пізніше в Україні зʼявилися й інші бренди Inditex: Bershka, Stradivarius, Pull & Bear та преміальний Massimo Dutti. «Ми вважаємо Україну потенційно привабливим і розвиненим ринком, тому модель управління така ж, як і в Європі», – розповідали у 2008 році у пресслужбі компанії.

До 24 лютого 2022 року в Україні працювали 65 магазинів Inditex у восьми містах України. У 2021-му іспанська компанія разом зі шведським ритейлером H&M займали 3,6% від усього ринку в 115 млрд грн, розповідав у квітні 2023 року генеральний директор компанії Pro-Consulting Олександр Соколов.

«Zara повертається в Україну після дворічного закриття», – з таким заголовком 1 березня вийшла новина на сайті Financial Times. 

Inditex планує відкрити 50 магазинів в Україні. Відновлення роботи почнуть із 20 магазинів, зокрема у торговельних центрах Києва, йшлося у повідомленні видання із посиланням на пресслужбу Inditex. Де саме відкриються перші магазини Zara, читайте в матеріалі Forbes Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні