Категорія
Новини
Дата

Американська торговельна палата просить уряд продовжити можливість оформлення товарів без їхнього предʼявлення митниці

З 7 листопада 2023 року митне оформлення товарів без їхнього предʼявлення митним органам буде неможливе. Відтоді втратять чинність відповідні положення Митного кодексу. Американська торговельна палата в Україні закликає уряд та парламент продовжити дію цього положення.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Скасування дії спрощень (декларація ЕА та «експорт без терміналу») у листопаді 2023 року призведе виключно до збільшення фінансових й адміністративних витрат бізнесу, утворення черг на митних терміналах (особливо у західних регіонах країни) і відповідного збільшення безпекових ризиків, а також зайвого навантаження на інспекторів митниці, вважають експерти компаній-членів Палати. 
  • Можливість отримувати та відправляти товари, не заїжджаючи на приватний митний термінал, дозволила бізнесу зменшити негативну дію низки факторів в умовах воєнного часу, зазначається у повідомленні Палати. 
  • Зокрема, йдеться про безпекові ризики, пов’язані з накопиченням транспортних засобів з товарами у зонах митного контролю під час ракетних обстрілів; перерви у роботі митниці та контролювальних органів під час повітряних тривог; переорієнтацію товарних потоків/релокацію бізнесу у зв’язку з військовою загрозою й окупацією; тривалі відключення електроенергії, коли частина виробничих підприємств у кращому випадку мала змогу працювати тільки вночі, в той час як митниця працює вдень.
  • Практично всі перераховані негативні фактори з великою долею ймовірності можуть зберегтися і після 7 листопада, коли національні митні спрощення перестануть діяти, а кількість українських підприємств, які отримали нові митні спрощення європейського зразка (або вже подали заяву на їхнє отримання), продовжує залишатися вкрай незначною, зазначили в Палаті.

Контекст

З 7 листопада митне оформлення товарів без їхнього пред’явлення митним органам буде неможливе. Щоб користуватися цими перевагами далі, бізнес повинен мати статус авторизованого економічного оператора або ж отримати спеціальні спрощення.

Митники радять отримувати дозволи на авторизацію або на спрощення за системою NCTS.

Процедура отримання статусу авторизованого економічного оператора досить громіздка і займає час. Водночас авторизовані оператори мають багато переваг. Наразі такий статус в Україні отримали тільки два підприємства – JIT International і «Епіцентр». 

Україна розпочала застосування NCTS із листопада 2020 року – спочатку в пілотному режимі, а з 17 березня 2021-го розпочато етап національного застосування NCTS. Для переходу до міжнародного застосування NCTS Україна отримала запрошення, після чого – у липні 2022 року приєдналася до Конвенції про процедуру спільного транзиту (NCTS) та Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарами.

У жовтні минулого року в Україні повноцінно запрацював «митний безвіз». Першою країною, з якої було відправлено вантаж для доставки в Україну під процедурою спільного транзиту, стала Німеччина. 

«Митний безвіз» – це можливість швидкого переміщення товарів між 36 країнами ЄС. Після приєднання України до NCTS український бізнес отримав змогу користуватися такими перевагами та спрощеннями: одна транзитна декларація й одна гарантія для переміщення товарів між 36 країнами (з країнами ЄС і ще з Великою Британією, Туреччиною, Сербією, Північною Македонією, Ісландією, Норвегією, Ліхтенштейном і Швейцарією); авторизовані підприємства можуть відправляти та отримувати товари на своєму підприємстві без заїзду на митні термінали; українські фінансові гарантії діють ще в 35 країнах світу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні