Категорія
Новини
Дата

Американські компанії збільшують капіталовкладення, попри можливу рецесію – WSJ

Великі американські компанії нарощують свої витрати на капітальні проєкти, збільшуючи їх до квартального рекорду, незважаючи на побоювання щодо потенційної рецесії, пише The Wall Street Journal.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За даними S&P Dow Jones Indices, які проаналізували дані за понеділок по приблизно 90% компонентів індексу, капітальні витрати серед компаній, що входять до S&P 500, у третьому кварталі перевищать $200 млрд. Це відповідає збільшенню приблизно на 20% порівняно з минулим роком.
  • Витрати на такі категорії, як нерухомість, обладнання та технології, зазвичай вітаються інвесторами та розглядаються як ознака довіри з боку керівників, які намагаються розширити операції та стимулювати зростання. Але інвестори карають деякі компанії, такі як Meta Platforms Inc., які витрачають великі суми на амбітні проєкти, які не мають явних переваг. 
  • У світлі невизначеної економічної ситуації деякі інвестори кажуть, що шукають компанії, які можуть витрачати кошти на проєкти, які окупляться в короткостроковій перспективі. Вони сподіваються, що ці компанії матимуть хороші можливості для збільшення частки ринку та виходу з потенційної рецесії у кращій формі, ніж їхні колеги. Водночас вони стверджують, що не готові чекати, щоб побачити, чи окупляться великі витрати, оскільки Федеральна резервна система США продовжує агресивно підвищувати процентні ставки.
  • Meta витратила $9,5 млрд на капітальні проєкти в третьому кварталі, що є другою за величиною сумою серед компаній у S&P 500, і це більш ніж удвічі перевищує витрати роком раніше. Технологічний гігант прогнозує капітальні витрати у розмірі до $39 млрд у 2023 році.
  • Аналітики з Уолл-стріт на телефонній конференції Meta вимагали від керівників виправдання інвестицій, призначених на розширення можливостей штучного інтелекту. Генеральний директор Марк Цукерберг висловив упевненість, що його ініціативи винагородять акціонерів, які виявили терпіння. Наступного дня акції Meta впали на 25%, до найнижчого рівня з 2016 року. Пізніше Meta звузила свій прогноз капітальних витрат на 2023 рік і оголосила про звільнення 13% своєї робочої сили. Акції зросли на 24% минулого тижня.
  • Енергетичні компанії нарощують витрати найшвидшими темпами серед груп S&P 500, кажуть у Bank of America. 
  • За словами старшого аналітика індексів S&P Dow Jones Indices Говарда Сільверблатта, капітальні витрати зазвичай збільшуються у четвертому кварталі. Тим не менш він вважає, що витрати можуть сповільнитися в майбутньому, як це відбувається з викупом акцій та зростанням дивідендів.

Контекст

Наприкінці жовтня вартість найбільших технологічних компаній США була знецінена майже на $1 трлн перед частковим відновленням. Стрімке зростання зупинилося через уповільнення світової економіки та зростання тиску на витрати. Реакція на новини про доходи призвела до того, що сукупна вартість пʼяти найбільших технологічних компаній, до яких також входять Alphabet, Apple, Meta і Microsoft, виявилася приблизно на $950 млрд нижчою, ніж на початку сезону звітності.

Як тільки Apple повідомила про виторг і прибуток, вищі за очікування аналітиків, ця новина сприяла частковому відновленню наприкінці дня, скоротивши загальну втрату ринкової вартості до $770 млрд, після чого пʼятірка компаній залишилася із загальною вартістю $6,43 трлн.

Глобальні фондові ринки прискорили зростання на новині про помʼякшення карантину в Китаї. Ралі почалося напередодні на Волл-стріт після повільніших, ніж прогнозувалося, даних щодо інфляції в США.

Фʼючерси на акції США та Європи зросли, акції Азії досягли найбільшого зростання за понад два роки.

Cплеск ринкової вартості найдорожчої компанії у світі Apple встановив рекорд фондового ринку. Минулого тижня її капіталізація збільшилася на $190,9 млрд, що є найбільшим показником серед компаній, зареєстрованих у США. Це повʼязано з тим, що оптимістичніші, ніж очікувалося, дані щодо інфляції підтримали фондові ринки в усіх напрямках.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні