Глобальні фондові ринки прискорили зростання на новині про помʼякшення карантину в Китаї. /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Глобальні фондові ринки стрімко зростають. Ралі почалося напередодні в США на даних щодо інфляції

Глобальні фондові ринки прискорили зростання на новині про помʼякшення карантину в Китаї. Фото Shutterstock

Глобальні фондові ринки прискорили зростання на новині про помʼякшення карантину в Китаї. Ралі почалося напередодні на Волл-стріт після даних щодо повільнішої, ніж прогнозувалося, інфляції в США, пише Bloomberg.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Фʼючерси на акції США та Європи зросли, акції Азії досягли найбільшого зростання за понад два роки.
  • Китайський індекс «блакитних фішок» Shanghai Shenzhen CSI 300 підскочив на 3,4%, а індекс Shanghai Composite додав 2,4%. Гонконгський індекс Hang Seng став найкращим в Азії в пʼятницю, піднявшись більш ніж на 7% після того, як уряд також заявив, що послабить обмеження на пересування, повʼязані з COVID-19.
  • Коефіцієнт акцій технологічних компаній, зареєстрованих у Гонконзі, зріс на 10%. 
  • Індикатор Bloomberg для долара відновив падіння в п’ятницю, додавши ще 2% до зниження у четвер, що стало найбільшим темпом падіння з 2009 року. Юань зміцнився разом із валютами ринків, що розвиваються. 
  • Ціни на нафту, залізну руду та мідь підскочили зі сподіванням на відновлення попиту в другій за величиною економіці світу.

Контекст

У пʼятницю китайська влада скоротила час карантину для мешканців і туристів, що вʼїжджають у Піднебесну, а також скасувала штраф для авіакомпаній, які привозять заражених пасажирів. Хоча уряд, як і раніше, зберігає суворі заходи щодо COVID-19, оскільки країна стикається з найсильнішим спалахом вірусу з травня, він також наголосив на необхідності мінімізувати економічні наслідки своєї суворої політики «нульової терпимості до COVID-19».

Інфляція в США в жовтні сповільнилася більше, ніж прогнозувалося. Споживчі ціни (індекс CPI) в США зросли на 7,7% у річному визначенні в порівнянні з 8,2% у вересні, свідчать дані Мінпраці США. Це мінімальний показник із січня 2022 року. 

Американські індекси підскочили в четвер, досягнувши найбільшого денного приросту за 2−2,5 роки, оскільки ознака уповільнення інфляції в жовтні викликала припущення, що ФРС може стати менш агресивною з підвищенням ставок.

Як повідомляє Reuters, напередодні S&P 500 піднявся на 5,54% та завершив сесію на рівні 3956,31 пункту. Індекс Nasdaq додав 7,35% до 11 114,15 пунктів, а індекс Dow Jones Industrial Average зріс на 3,70% до 33 715,37 пунктів.

Усі 11 галузевих індексів S&P 500 на чолі з інформаційними технологіями зросли до 8,33%, що зумовило зростання на 7,74% у сфері нерухомості. Напівпровідниковий індекс Філадельфії підскочив на 10,2%, скоротивши свої втрати у 2022 році приблизно до 32%.

Тим не менш інтенсивне зростання в четвер лише частково компенсує різкі втрати ризикових активів, які цього року були спричинені політикою ФРС, зазначає Bloomberg. Падіння S&P 500 все ще складає 17%, а Nasdaq 100 – майже 30%. Світовий індекс MSCI цього року впав приблизно на 18%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні