Категорія
Новини
Дата

АМКУ дозволив передати у держвласність газовидобувну компанію Коломойського і партнерів

1 хв читання

Антимонопольний комітет України 29 червня дав дозвіл на передачу однієї з найбільших газовидобувних компаній «Укрнафтобуріння» в управління державній «Укрнафті». Про це повідомив Forbes співрозмовник в уряді, інформацію підтвердила пресслужба «Укрнафтобуріння».

Ключові факти

  • Антимонопольний комітет ухвалив рішення без залучення «Укрнафтобуріння», позицію компанії не врахували, повідомила пресслужба «УНБ».
  • На момент публікації новини Forbes не отримав коментар АМКУ щодо передачі «Укрнафтобуріння» в управління «Укрнафті». У рішенні комітету вказано, що доступ до цієї інформації обмежено.
  • «Вважаємо рішення прийнятим під адміністративним тиском із грубим порушенням закону», – повідомили у пресслужбі «Укрнафтобуріння».
  • Акціонери «Укрнафтобуріння» оскаржуватимуть це рішення у міжнародних судах, зокрема в Європейському суді з прав людини.
  • «Укрнафта» отримала дозвіл на одержання в управління часток у статутному капіталі компаній «Укрнафтобуріння», «Сіріус – 1», «Сахалінське» та «Іст Юроуп Петролеум», повідомила пресслужба «Укрнафти».

Контекст

«Укрнафтобуріння» – друга за обсягами видобутку газу серед приватних компаній. Це вже третя відчужена на користь держави компанія, частку в якій має Ігор Коломойський. У листопаді 2022-го до Міноборони перейшли «Укрнафта» та Кременчуцький НПЗ. 

За оцінкою Forbes, вартість «Укрнафтобуріння» – близько $500 млн, частка «Привату» Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова у 25% – близько $125 млн. Ще 10% належить JKX Ukraine, акціонером якої також є Коломойський. Решта компанії належить Павлу Фуксу та Віталію Хомутинніку.

Головна цінність «Укрнафтобуріння» – спецдозвіл на розробку Сахалінського родовища у Харківській області з одними з найбільших у країні розвіданими запасами у 15 млрд кубометрів.

7 квітня 2023-го Печерський суд наклав арешт на корпоративні права газовидобувної компанії «Укрнафтобуріння», а за пʼять днів їх вже передали АРМА.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні