Категорія
Новини
Дата

АМКУ оштрафував Google на 1 млн грн за неподання інформації 

Антимонопольний комітет України (АМКУ) оштрафував дочірню компанію корпорації Google в Україні – ТОВ «Гугл» на 1 млн грн. Причиною стало неподання в установлений строк інформації на вимогу державного уповноваженого.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Розмір штрафу обумовлюється обтяжуючими обставинами, а саме тим фактом, що «Гугл» не надавала АМКУ затребувані дані більше року.
  • Запитувана інформація була необхідна АМКУ для розслідування за заявою фізичної особи-підприємця про блокування його облікового запису в додатку «Google Мій бізнес». Через це заява про порушення норм захисту економічної конкуренції не була своєчасно розглянута.
  • Зрештою «Гугл» все-таки надала затребувану інформацію, однак уже після порушення справи проти неї.

Контекст

Уряди багатьох країн розробляють заходи для зменшення монопольної влади великих технологічних компаній. Європейський Союз розробив проєкт закону про цифрові послуги. Цим документом ЄС хоче заборонити таким компаніям, як Amazon і Google, використовувати зібрані дані для власної комерційної діяльності, якщо вони не є доступними для інших користувачів, які ведуть таку саму комерційну діяльність. Також документом буде заборонено техгігантам встановлювати свої додатки на смартфони, ноутбуки й сервіси на пристроях інших компаній на ексклюзивних правах.

У жовтні 2020 року Мінюст США звинуватив Google у незаконному захисті своєї монополії на пошук та контекстну рекламу й подав проти неї позов до Федерального суду у Вашингтоні.

Раніше підкомітет Конгресу США з питань антимонопольного права представив загалу результати 16-місячного розслідування ситуації в цифровій економіці. Американські конгресмени-демократи запропонували розділити на частини такі компанії, як Apple, Amazon, Google та Facebook, через зловживання владою. У звіті стверджувалося, що техгігант через Google Maps володіє 80% ринку навігаційних інструментів, через «популярний браузер Chrome має змогу просувати свої продукти», а через операційну систему Android Google диктує умови розробникам майже для половини мобільних гаджетів. 

Великі цифри

Google за останні роки оштрафували на €8,25 млрд в рамках антимонопольних розслідувань, повідомляє Financial Times.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні