Категорія
Новини
Дата

Apple і Microsoft відзвітували про рекордні прибутки. Компанії отримують вигоду від пандемії 

1 хв читання

Американські технологічні гіганти Apple і Microsoft відзвітували про рекордні квартальні результати. Це підкреслює, як пандемія COVID-19 змінила поведінку споживачів і роботу в інтернеті, пише The Wall Street Journal.

Ключові факти

  • Компанія Apple збільшила чистий прибуток у третьому кварталі 2021 фінансового року, який закінчився 26 червня, майже удвічі, до $21,7 млрд. Це кращий третій квартал за 45-річну історію компанії.
  • Дохід Apple у третьому кварталі збільшився на 36% порівняно з показниками попереднього року – до $81,4 млрд. Головним драйвером зростання стали продажі IPhone, зокрема, нової 12-ї моделі з підтримкою 5G – за квартал зростання склало 50%, до $39,6 млрд. Другим найбільш дохідним напрямком бізнесу стали продажі сервісів – майже $17,5 млрд. Інші товари забезпечили приблизно однаковий дохід.
  • Заміна пристроїв для переходу на 5G ще довго буде сприяти зростанню продажів компанії, однак iPhone стає менш помітною меншою частиною бізнесу Apple, зауважує The Wall Street Journal. На останньому піку продажів смартфонів у 2018 фінансовому році iPhone становили 62% від загального доходу компанії. За останній рік цей показник склав 52%. Очікується, що Apple за підсумком 2021 фінансового року, який завершиться у вересні, отримає рекордний дохід від продажів iPhone – майже в $187 млрд.
  • Microsoft у четвертому кварталі 2021 фінансового року збільшила чистий прибуток на 45%, до $16,45 млрд. Дохід зріс на 21%, до $46,15 млрд. Основну частину приніс підрозділ Intelligent Cloud, до якого входять хмарний сервіс Azure, Windows Server, SQL Server і GitHub – $17,4 млрд, підвищившись на 30%. При цьому зростання Azure склало 51%.
  • У той же час дохід підрозділу More Personal Computin, бізнес якого включає операційну систему Windows, ігрові консолі Xbox та пристрої Surface, виріс на 9% і склав $14,1 млрд.
  • Підрозділ продуктивності й бізнес-процесів, який, зокрема, розробляє пакет застосунків Office та LinkedIn, збільшив дохід на 25% – до $14,7 млрд. При цьому бізнес маркетингових рішень, повʼязаний із рекламою, виріс на 97%, що становить із квартальним доходом понад $1 млрд.
  • За увесь 2021 фінансовий рік компанія збільшила чистий прибуток на 38%, до $61,3 млрд, а дохід – на 18%, до $168,1 млрд. 

Контекст

Незважаючи на рекордні фінрезультати, акції Apple впали на 2%, тоді як у Microsoft майже не змінилися, пише Financial Times. На це могла вплинути заява гендиректора Apple Тіма Кука, що складності з поставками компонентів можуть позначитися на виробництві нових iPhone і iPad компанії в цьому кварталі, і сповільнити продажі, пише CNBC.

Капіталізація Apple складає понад $2,5 трлн, а Microsoft – $2,16 трлн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні