Категорія
Новини
Дата

«Авангард» Бахматюка оголосив про делістинг із Лондонської біржі

Агрохолдинг «Авангард» Олега Бахматюка оголосив про делістинг із Лондонської фондової біржі. Про це йдеться в повідомленні компанії на сайті біржі.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Компанія вирішила вивести з біржі глобальні депозитарні розписки (GDR) холдингової компанії Avangardco Investments Public Limited з LSE, де вони торгуються з тикером «AVGR». 
  • Делістинг відбудеться з 28 грудня, компанія направила повідомлення до лістингового комітету LSE з проханням скасувати допуск її GDR з ISIN US05349V2097 до офіційного списку та до торгів на основному ринку Лондонської фондової біржі.

Контекст

«Авангард» вийшов на Лондонську фондову біржу в 2010 році, розмістивши 22,5% акцій на близько $208 млн.

Найбільшим власником агрохолдингу із часткою 77,5% є Ukrlandfarming PLC, який на 95% належить бізнесмену Олегу Бахматюку, свідчить інформація на сайті «Авангарду».

У 2022 році «Авангард», який називає себе найбільшим виробником яєць та сухих яєчних продуктів в Європі, оцінював втрати внаслідок російської агресії приблизно в 12 млрд грн ($330 млн). Росіяни повністю знищили птахофабрику «Чорнобаївська» в Херсонській області.

В UkrLandFarming заявляли, що готують проти уряду Росії позов на $1–1,2 млрд за втрачені через війну активи. За словами Бахматюка, від початку повномасштабної війни UkrLandFarming втратив 160 000 га землі в зоні бойових дій, птахофабрику «Чорнобаївська» та «Чорнобаївка нова». За словами Бахматюка, розбомблена також птахофабрика «Ареал-Снігурівка» на Миколаївщині, виробництво в Миколаєві, Волновасі та Бахмуті зупинене, Донецька птахофабрика зупинена. «Розбомблено Київську птахофабрику, пошкоджено Макарівську – вони теж не працюють», – наголосив він.

Бахматюк заявив, що «Авангард» упав на 60% від довоєнного обсягу виробництва яєць. У натуральному вигляді спад виробництва становить близько 100 млн штук яєць на місяць.

Проти Бахматюка в Україні порушено кілька кримінальних справ. Він є підозрюваним НАБУ та САП у розкраданні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого Нацбанком VAB банку.

Також ВАКС заочно арештував Бахматюка в іншій справі. Його підозрюють у наданні 722 млн грн неправомірної вигоди ексголові ДФС України та його раднику. Сам бізнесмен заявив, що таке рішення є грубим порушенням міжнародного права.

З 2010 року Бахматюк мешкає в Австрії. У березні цього року Земельний суд Відня у кримінальних справах відмовився задовольнити вимогу української прокуратури про екстрадицію Бахматюка в Україну.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні