Категорія
Новини
Дата

Багами передали США Бенкмана-Фріда. Колишні топменеджери групи FTX визнали провину

Влада Багамських островів екстрадувала засновника і колишнього CEO криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда до США, де його звинувачують у шахрайстві, повідомило Associated Press. Співзасновник FTX Гері Ванг та ексголова Alameda Research Керолайн Еллісон визнали провину за шахрайські дії та співпрацюють зі слідством.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Бенкман-Фрід відмовився від права оскаржити рішення суду про екстрадицію до США, йдеться в заяві прокуратури Багамських островів. Імовірно, у четвер він постане перед американським судом.
  • Двоє головних соратників Бенкмана-Фріда визнали себе винними в кримінальних обвинуваченнях щодо краху FTX і співпрацюють зі слідчими, оголосив федеральний прокурор у середу.
  • 28-річна Керолайн Еллісон, колишня гендиректорка Alameda Research, торгової фірми, заснованої Бенкманом-Фрідом, і 29-річний Гері Ванг, який був співзасновником FTX, визнали себе винними за звинуваченнями, зокрема в шахрайстві з банківськими переказами, шахрайстві з цінними паперами й шахрайстві з товарами.
  • «Вони співпрацюють з Південним округом Нью-Йорка», – заявив у середу ввечері прокурор США Деміан Вільямс.
  • Як зазначає Business Insider, Керолайн Еллісон загрожує до 110 років вʼязниці. Еллісон визнала себе винною за семи пунктами звинувачення, зокрема в шахрайстві з банківськими переказами, цінними паперами та товарами. Вона також погодилася відшкодувати збитки, які визначить суд.

Контекст

Лише кілька місяців тому 30-річний Бенкман-Фрід був широко відомий як одна з найстрімкіших зірок криптовалютної індустрії, яка накопичила власний капітал, що оцінюється в $26,5 млрд, завдяки злету криптовалютної біржі FTX і хедж-фонду Alameda Research. Але минулого місяця обидві фірми драматично зазнали краху.

FTX подала заяву про банкрутство, а Бенкман-Фрід пішов із посади гендиректора 11 листопада після того, як його компанії не вдалося забезпечити собі порятунок після сильного тижневого дефіциту ліквідності. FTX перевела того ж дня мільярди доларів клієнтських коштів компанії Alameda Research, що також належить Бенкману-Фріду.

Призначені після краху FTX керівники заявляють, що на «руїнах» криптобіржі Сема Бенкмана-Фріда виявили дуже мало готівки та криптовалюти – близько $560 млн і $740 млн відповідно. Хоча перед крахом зобовʼязання FTX перевищували $9 млрд.

Федеральна прокуратура США відкрила справу проти засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда за маніпуляції з двома криптовалютами минулої весни. 13 грудня Сема Бенкмана-Фріда заарештували на Багамах.

Американські регулятори звинуватили його в реалізації багаторічної схеми обману інвесторів. Комісія з цінних паперів і бірж повідомила, що Бенкман-Фрід ошукав інвесторів на понад $1,8 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні