Категорія
Новини
Дата

Бельгія виділяє €92 млн військової допомоги Україні. Пакет включатиме ракети, гвинтівки та бронетехніку

Бельгія посилює військову підтримку України та надає найбільший на сьогодні пакет допомоги на суму €92 млн, пише HLN. Загалом країна надала €146 млн військової допомоги Україні.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Згідно із повідомленням, сьогодні Бельгія ухвалила рішення спрямувати Україні новий пакет військової допомоги на €92 млн. 
  • «Україна має бути в змозі захистити себе від жорстокої російської агресії. Ось чому Бельгія посилює військову підтримку України, надаючи найбільший на сьогодні пакет допомоги. Україна переможе у цій війні. Наша безпека та наші цінності також перебувають під загрозою», – написав прем’єр-міністр Королівства Бельгія Александер де Кроо.
  • Бельгія відправить Україні ракети AIM-120 AMRAAM, легку протитанкову зброю (LAW), протитанкові гранати, кулемети та автоматичні гвинтівки (Scar).
  • Зазначається, що країна надасть Україні й легку бронетехніку. Частина пакета надійде із запасів країни, решту буде придбано у бельгійської збройової промисловості та відправлено ​​безпосередньо в Україну. Міноборони також постачає пальне і забезпечить навчання українських військових.
  • Крім того, Бельгія виділяє €69 млн гуманітарної допомоги для України.

Контекст

20 січня союзники домовилися передати Україні озброєння за підсумками восьмої зустрічі контактної групи з питань оборони України на авіабазі «Рамштайн», а також підтвердили готовність до подальших дій, заявив міністр оборони США Ллойд Остін. На той момент Німеччина не прийняла рішення про передачу Україні танків Leopard

Згодом уряд Німеччини повідомив про постачання Україні танків Leopard 2. Також країна видасть відповідні дозволи на передачу країнам-партнерам, котрі хочуть швидко поставити німецькі танки зі своїх складів в Україну. Наразі мета німецького уряду – швидко зібрати два танкові батальйони з танками Leopard 2 для України. Як перший крок Німеччина надасть роту з 14 танків Leopard 2 A6 із запасів Бундесверу. 

За даними Spiegel, на цьому етапі європейські союзники обговорюють спільну передачу Україні загалом 80 основних бойових танків Leopard 2, щоб сформувати два батальйони по 40 машин.

США передадуть Україні 31 танк Abrams для посилення її обороноздатності на тлі російської агресії. Про це сказав президент США Джо Байден на брифінгу в Білому домі.

Велика Британія і Німеччина планують передати Україні танки (Challenger та Leopard відповідно) вже у березні. Польща зможе передати Україні танки Leopard 2 німецького виробництва впродовж кількох тижнів, заявив заступник міністра національної оборони Польщі Войцех Скуркевич. Премʼєр-міністр країни Матеуш Моравецький заявив, що Польща відправить Україні ще 60 танків, серед них і PT-91 Twardy, крім анонсованого постачання 14 танків Leopard 2.

На Заході вже тривають внутрішні дебати про постачання Україні реактивних винищувачів, їх ініційовано українськими офіційними особами за підтримки країн Балтії. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні