Категорія
Новини
Дата

Засновника криптобіржі FTX Сема Бенкман-Фріда засудили до 25 років увʼязнення за багатомільярдне шахрайство

Сема Бенкмана-Фріда було засуджено суддею до 25 років тюремного увʼязнення за крадіжку $8 млрд у клієнтів заснованої ним нині збанкрутілої криптовалютної біржі FTX, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Окружний суддя США Льюїс Каплан ухвалив вирок на слуханнях у суді Манхеттена, відхиливши твердження Бенкмана-Фріда про те, що клієнти FTX насправді не втратили гроші, і звинувативши його в брехні під час свідчень на суді.
  • 2 листопада присяжні визнали 32-річного Бенкмана-Фріда винним за семи пунктами звинувачення у шахрайстві та змові, які виникли внаслідок краху FTX у 2022 році, Прокуратура назвала це одним із найбільших фінансових шахрайств в історії США.
  • Суддя додав, що, за його розрахунками, «сума збитків легко перевищує $550 млн». Він сказав, що погоджується з тим, що інвестори FTX втратили $1,7 млрд, кредитори втратили $1 млрд, а клієнти – $8 млрд. Він також дійшов висновку, що Бенкман-Фрід намагався вплинути на свідка напередодні суду і що він тричі давав неправдиві свідчення на суді.
  • Суддя також заявив, що Бенкман-Фрід збрехав під час своїх свідчень на суді, коли сказав, що не знав, що його хедж-фонд витратив депозити клієнтів від FTX.
  • Федеральні прокурори домагалися увʼязнення терміном від 40 до 50 років. Адвокат Бенкман-Фріда Марк Мукасей стверджував, що покарання у вигляді позбавлення волі менше 5,5 років було б доречним.
  • Бенкман-Фрід на свій захист показав, що він припустився таких помилок, як відсутність команди з управління ризиками, але заперечував, що мав намір когось обдурити або вкрасти гроші клієнтів.
  • На винесенні вироку були його батьки, професори права Стенфордського університету Джозеф Бенкман і Барбара Фрід.

Контекст

Криптобіржа FTX була заснована Бенкманом-Фрідом у 2019 році. На початку 2022 року вона оцінювалась у $32 млрд.

FTX подала заяву про банкрутство, а Сем Бенкман-Фрід пішов із посади гендиректора криптобіржі 11 листопада 2022 року, коли його компанії не вдалося забезпечити собі порятунок після значного тижневого дефіциту ліквідності. FTX того ж дня переказала мільярди доларів клієнтських коштів компанії Alameda Research, що також належала засновнику біржі.

13 грудня Сема Бенкмана-Фріда заарештували на Багамах. Американські регулятори звинуватили його в реалізації багаторічної схеми обману інвесторів. Комісія з цінних паперів і бірж повідомила, що Бенкман-Фрід ошукав інвесторів більш як на $1,8 млрд. Засновника FTX екстрадували до США.

Технічний директор FTX Гері Ван і голова Alameda Research Керолайн Еллісон визнали провину в шахрайстві та виявили готовність співпрацювати зі слідством.

Засновник FTX не визнав себе винним за всіма пунктами звинувачення. Наприкінці лютого Бенкману-Фріду висунули чотири додаткові звинувачення. Загалом їх уже 12. Його звільнено під рекордну заставу в $250 млн

У березні 2024 року Бенкман-Фрід постане перед судом за другим блоком звинувачень, зокрема, у можливому підкупі іноземців та змові з метою банківського шахрайства.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні