FTX подає до суду на засновника Бенкмана-Фріда та колишніх топменеджерів, вимагаючи понад $1 млрд /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

FTX подає до суду на засновника Бенкмана-Фріда та колишніх топменеджерів, вимагаючи понад $1 млрд

Getty Images

Збанкрутіла криптовалютна біржа FTX подала до суду на свого засновника Сема Бенкмана-Фріда та трьох інших колишніх керівників, щоб повернути понад $1 млрд, які вони, ймовірно, незаконно привласнили протягом кількох місяців, що передували краху біржі минулого року, пише Financial Times.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Позов, поданий командою FTX на чолі з експертом з реструктуризації Джоном Реєм, спрямований на перерахування винагород за акції, купівлю нерухомості, грошові перекази та інші транзакції, які, на думку компанії, мають бути скасовані відповідно до закону про банкрутство.
  • Серед ймовірних бенефіціарів транзакцій, описаних у позові, – Керолайн Еллісон, колишня глава торговельного підрозділу FTX Alameda Research. В одному інциденті, зазначеному в скарзі, Еллісон нібито виплатила собі бонус у розмірі $22,5 млн, частину якого пізніше було переведено на особистий банківський рахунок і згодом використано для інвестування у компанію, яка займається дослідженнями в галузі штучного інтелекту.
  • Зісяо «Гері» Ван, співзасновник FTX, і Нішад Сінгх, який працював у FTX і Alameda, також названі в скарзі бенефіціарами незаконних дійҐ.
  • Еллісон, Ван і Сінгх визнали себе винними за звинуваченнями, включаючи шахрайство у кримінальних справах, не повʼязаних із новим позовом. Бенкман-Фрід не визнав себе винним за кримінальними звинуваченнями в США, включаючи шахрайство, відмивання грошей та порушення фінансування виборчих кампаній.
  • Цей судовий процес FTX відкриває новий фронт у зусиллях Рея щодо повернення активів, які, за його словами, по праву належать кредиторам криптовалютної біржі. 
  • У листопаді компанія оголосила про банкрутство. Невдовзі після цього Рей, який раніше керував ліквідацією Enron, заявив, що ніколи раніше не бачив «такої повної неспроможності корпоративного контролю і такої повної відсутності достовірної фінансової інформації». Багато недоліків, виявлених Реєм, відіграли центральну роль у позові, поданому до суду штату Делавер у справах про банкрутство.

Контекст

FTX подала заяву про банкрутство, а Сем Бенкман-Фрід пішов із посади гендиректора криптобіржі 11 листопада 2022 року, коли його компанії не вдалося забезпечити собі порятунок після суттєвого тижневого дефіциту ліквідності. FTX переказала того ж дня мільярди доларів клієнтських коштів компанії Alameda Research, що також належала засновнику біржі.

13 грудня Сема Бенкмана-Фріда заарештували на Багамах. Американські регулятори звинуватили його в реалізації багаторічної схеми обману інвесторів. Комісія з цінних паперів і бірж повідомила, що Бенкман-Фрід ошукав інвесторів на більш як $1,8 млрд. Засновника FTX екстрадували до США.

Технічний директор FTX Гері Ван і голова Alameda Research Керолайн Еллісон визнали провину в шахрайстві та виявили готовність співпрацювати зі слідством.

Засновник FTX не визнав себе винним за всіма пунктами звинувачення. Наприкінці лютого Бенкману-Фріду висунули чотири додаткові звинувачення. Загалом їх вже 12. Він звільнений під заставу $250 млн. Процес у справі Бенкмана-Фріда розпочнеться у жовтні 2023 року.

У травні Бенкман-Фрід звернувся до судді Нью-Йорка з проханням відхилити кримінальні звинувачення, висунуті проти нього після краху криптовалютної біржі минулого року. Адвокати стверджують, що після екстрадиції з Багамських островів Бенкману-Фріду було неправомірно висунуто звинувачення у нових злочинах.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні