Категорія
Новини
Дата

FTX подала до суду на батьків засновника Сема Бенкмана-Фріда

Збанкрутіла криптовалютна біржа FTX подала до суду на батьків Сема Бенкмана-Фріда, стверджуючи, що вони збагатилися, викачуючи мільйони доларів із біржі, заснованої їхнім сином, пише The New York Times. Сам Бенкман-Фрід має постати перед судом наступного місяця.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • У понеділок, 18 вересня, FTX подала позов до Федерального суду штату Делавер, звинувативши Джо Бенкмана та Барбару Фрід, професорів права у Стенфорді, у використанні свого «доступу та впливу всередині підприємства FTX для власного збагачення». Позов спрямований на повернення мільйонів доларів, які пара отримала від сина.
  • У позові адвокати FTX заявили, що Бенкман і Фрід отримали грошовий подарунок у розмірі $10 млн від свого сина, а також будинок вартістю $16,4 млн на Багамах, де базувалася FTX і який було придбано біржею.
  • Подружжя «або знало, або проігнорувало» свідчення того те, що їхній син та інші представники FTX організували велику шахрайську схему, йдеться в позові.
  • Крах FTX викликав пильну увагу до Бенкмана і Фрід. Заслужений професор податкового права Бенкман був співробітником FTX і брав активну участь у благодійній діяльності компанії, а Фрід ніколи не працювала у FTX, але також брала активну участь у роботі сина, йдеться в позові. Згідно зі скаргою, вона консультувала його з приводу політичних пожертв, заохочуючи його та інших керівників робити пожертвування, приховуючи, що гроші надходили від FTX, – стратегія, покликана «уникати правил розкриття інформації про фінансування федеральних виборчих кампаній».
  • У позові також стверджується, що Бенкман допомагав приховувати скарги колишнього адвоката на бізнес його сина.

Контекст

FTX подала заяву про банкрутство, а Сем Бенкман-Фрід пішов із посади гендиректора криптобіржі 11 листопада 2022 року, коли його компанії не вдалося забезпечити собі порятунок після значного тижневого дефіциту ліквідності. FTX того ж дня переказала мільярди доларів клієнтських коштів компанії Alameda Research, що також належала засновнику біржі.

13 грудня Сема Бенкмана-Фріда заарештували на Багамах. Американські регулятори звинуватили його в реалізації багаторічної схеми обману інвесторів. Комісія з цінних паперів і бірж повідомила, що Бенкман-Фрід ошукав інвесторів більш як на $1,8 млрд. Засновника FTX екстрадували до США.

Технічний директор FTX Гері Ван і голова Alameda Research Керолайн Еллісон визнали провину в шахрайстві та виявили готовність співпрацювати зі слідством.

Засновник FTX не визнав себе винним за всіма пунктами звинувачення. Наприкінці лютого Бенкману-Фріду висунули чотири додаткові звинувачення. Загалом їх уже 12. Його звільнено під заставу в $250 млн. Процес у справі Бенкмана-Фріда розпочнеться у жовтні.

У травні Бенкман-Фрід звернувся до судді Нью-Йорка з проханням відхилити кримінальні звинувачення, висунуті проти нього після краху криптовалютної біржі минулого року. Адвокати стверджують, що після екстрадиції з Багамських островів Бенкману-Фріду було неправомірно висунуто звинувачення у нових злочинах.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні