Категорія
Новини
Дата

Премія Коболєва. Прокурор просить арешт для ексголови «Нафтогазу» з альтернативою застави в 365 млн грн

Прокурор САП просить застосувати до ексголови НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболєва запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у 365 млн грн, йдеться в повідомленні САП. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • 19 січня до Вищого антикорупційного суду скеровано клопотання НАБУ, погоджене прокурором САП, про застосування до Коболєва запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 365 млн грн, заявили в САП.
  • Судове засідання з обрання запобіжного заходу призначене на 19 січня.

Контекст

У 2018 році Коболєв отримав премію в $7,9 млн, а комерційний директор компанії Юрій Вітренко – $6 млн премії за перемогу в Стокгольмському арбітражному суді в суперечці з «Газпромом» за транзитним контрактом, за даними «Дзеркала тижня». В коментарі Forbes Вітренко назвав інформацію про розмір своє премії некоректною. «Я отримав менше», – сказав він, не уточнивши коректну цифру. Загалом премії були виплачені 41 співробітнику «Нафтогазу».

Пʼять членів правління та 15 директорів НАК «Нафтогаз України» отримали 911 млн грн виплат за підсумками 2021 року. Такі дані містяться в річному звіті компанії, оприлюдненому 18 травня. У «Нафтогазі» уточнили, що 37% від загального розміру компенсації отримав колишній очільник компанії Коболєв.

Держаудитслужба заявляла, що Коболєв отримав 228 млн грн премії у порушення постанови уряду. Однак «Нафтогаз» звернувся до суду з проханням визнати протиправною і скасувати цю вимогу.

В інтервʼю Liga.net Коболєв заявляв, що керівництво «Нафтогазу» отримало багатомільйонні премії в 2020 році за виконані перед держбюджетом зобовʼязання щодо відрахувань податків та частини прибутку. За його словами, кожен із директорів і членів правління НАК отримав премії в межах максимально дозволеного ліміту, який прописаний у контракті кожного співробітника «Нафтогазу».

Коболєв навесні 2021 року був достроково звільнений із посади глави «Нафтогазу», яку обіймав сім років. На посаді в НАК його змінив колишній друг Юрій Вітренко.

В інтервʼю Forbes Коболєв заявляв, що «Нафтогаз» виплатив йому основну суму бонусу, але не всю

19 січня Андрію Коболєву повідомили про підозру. Слідство вважає, що він незаконно сам себе преміював на понад 229 млн грн протягом 2018 року. Ексочільник «Нафтогазу» в коментарі Forbes підтвердив, що отримав повідомлення про підозру, і заявив, що не збирається ховатися.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні