Категорія
Новини
Дата

Болгарія наполягає на запровадженні квот на імпорт українського зерна

Уряд Болгарії наполягає на запровадженні тарифів і квот на імпорт українського зерна до ЄС. Болгарська сторона пояснює це «значними» стражданнями місцевих фермерів після зняття обмежень на торгівлю українською продукцією, пише euractiv.de.

Ключові факти

  • Мінсільгосп Болгарії пояснив, що збільшення експорту з України викликає серйозне занепокоєння у виробників, оскільки вони не можуть конкурувати з цінами на українську продукцію.
  • У Болгарії є серйозні потужності з виробництва рафінованої та нерафінованої соняшникової олії, а також біодизельного палива. Болгарські виробники в цих секторах є одними з найбільших у ЄС. Водночас країна не виробляє достатньо соняшнику і сильно залежить від українського імпорту.
  • Мито на українське насіння соняшнику та ріпаку ускладнить продаж болгарської продукції на світовому ринку. Коли минулого року набула чинності заборона на імпорт українського зерна, деякі виробничі потужності було закрито, пояснив Мінсільгосп Болгарії.
  • Щоб задовольнити болгарських виробників зерна та олії, а також тваринників, які покладаються на дешевий імпорт, болгарський уряд запропонував Єврокомісії запровадити квоти на безмитний імпорт. У разі їх перевищення Мінсільгосп Болгарії наполягає на сплаті митних зборів на українську продукцію.
  • Максимальні обсяги української агропродукції мають «відповідати ринковій логіці та переробним потужностям, а також забезпечувати більшу ясність і впевненість і для виробників, і для переробників», зазначається у повідомленні Мінсільгоспу Болгарії.
  • Водночас міністерство попередило, що нинішня ситуація може призвести до зниження внутрішнього виробництва і «вплинути на продовольчу безпеку країни в довгостроковій перспективі».

Контекст

15 січня міністри сільського господарства Болгарії, Польщі, Угорщини, Румунії та Словаччини знову попросили Єврокомісію «захистити європейських фермерів» від українського аграрного експорту та запровадити мито на зернові та олійні з України. Вказані країни поінформували Брюссель про зміни в динаміці українського експорту до ЄС. Зазначається, що фермери «в прифронтових країнах» зазнали значних збитків, тому їм треба «допомогти впоратися з ринковими перебоями, спричиненими українською сільськогосподарською продукцією».

17 січня стало відомо, що ЄК відхилила пропозицію Польщі щодо відновлення мита на експорт агропродукції з України. Секерський заявив, що наразі обговорюються й інші ідеї – наприклад, ліцензування продуктів, які надходять до Польщі.

22 січня стало відомо, що новий уряд Польщі домігся поступок від ЄС у боротьбі за обмеження експорту продуктів харчування з України. За словами Комісара з торгівлі ЄС Валдіса Домбровскіса, Брюссель контролюватиме приплив сільгосппродукції, якщо він нестиме ризики зниження цін у Польщі та інших сусідніх країнах.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні