Категорія
Новини
Дата

Cанкції проти Росії суттєво не вплинули на економіку ЄС. Країни блоку витратили €525 млрд на помʼякшення наслідків війни в Україні

Вплив санкцій Європейського Союзу на його власну економіку досі здебільшого обмежувався кількома конкретними секторами, пише Bloomberg із посиланням на оцінку, підготовлену виконавчим органом блоку.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Обмежувальні заходи викликали проблеми з поставками в галузях, повʼязаних із деревиною та дорогоцінними металами, але більш серйозні збої здебільшого були викликані глобальними ринковими тенденціями, війною Росії в Україні та кроками Москви у відповідь, за словами джерел, знайомих з аналізом.
  • Оцінка впливу, яку запросили держави-члени, проводиться в той час, коли країни ЄС обговорюють пропозиції щодо девʼятого пакета санкцій, які будуть націлені на доступ Росії до безпілотників та накладуть додаткові обмеження на інвестиції, банки та експорт технологій.
  • Блок намагався адаптувати свої санкції, щоб покарати Москву більше, аніж його власні держави-члени. Угорщина, яка чинила опір деяким спробам ЄС запровадити санкції проти конкретних цілей, звинувачує санкції блоку у своїх економічних бідах, але аналіз показує, що ця критика перебільшена. Станом на кінець листопада ЄС затвердив понад 150 національних заходів щодо помʼякшення шоку від російського вторгнення в Україну. За оцінкою, загальна сума цих заходів становить €525,5 млрд.
  • ЄС намагався прояснити або навіть змінити свої санкції, щоб переконатися, що вони не вплинуть на експорт продовольства з Росії та не надто обмежать продаж нафти.
  • До вторгнення Росії очікувалося, що економіка ЄС значно зросте, переважно повернувшись до допандемічних рівнів виробництва. Натомість війна призвела до зростання цін та збоїв у ланцюжку поставок, а також створила навантаження на державні фінанси, оскільки уряди намагаються помʼякшити наслідки різкого зростання цін на енергоносії. Згідно з оцінкою, заходи, введені державами-членами для обмеження впливу високих цін на енергоносії на домогосподарства та компанії, оцінюються в чистих бюджетних витратах в обсязі 0,9% від валового внутрішнього продукту ЄС у 2022 році.

Контекст

Нещодавно у ЄС почали готувати девʼятий пакет санкцій проти РФ. Польща, Латвія, Литва та Естонія, які виступали за жорсткіші санкції ЄС проти Росії від початку її війни з Україною, підштовхують інші столиці та Європейську комісію до угоди про обмеження цін на нафту та до нового пакета санкцій ЄС. За словами двох чиновників, новий пакет санкцій зосередиться на багатьох окремих списках – вдарить по російських чиновниках, пропагандистах, керівниках та інших діячах, які підтримують режим президента РФ Володимира Путіна.

Напередодні FT повідомила, що Єврокомісія запропонує заборону нових інвестицій у гірничодобувний сектор Росії в межах нового пакета санкцій проти Москви, а також контроль за експортом товарів подвійного призначення на суму понад €2,3 млрд. 

За даними видання, держави-члени обговорять санкції найближчими днями й намагатимуться їх узгодити до кінця наступного тижня.

Ціни на газ зросли цього року після вторгнення в Україну в лютому Росії, великого експортера газу, хоча вони знизилися, порівнюючи з рекордними максимумами, досягнутими в серпні, оскільки європейські країни заповнювали сховища на зиму, намагаючись захистити себе від дефіциту. Європейські домогосподарства платять більше, ніж будь-коли, за електроенергію та природний газ, навіть попри те, що уряди витрачають мільярди доларів на захист споживачів від енергетичної кризи. За даними енергетичного консалтингового агентства VaasaETT Ltd., середня роздрібна ціна на газ у Європейському Союзі та Великій Британії становила майже 18 євроцентів ($0,18) за кВт⋅год у жовтні, що вдвічі більше, ніж того ж місяця минулого року. 

Сума допомоги бізнесу та населенню в Європі в протистоянні енергетичній кризі в листопаді перевищила €700 млрд, більш ніж третина витрат припадає на Німеччину.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні