Категорія
Новини
Дата

До Єврокомісії внесли подання про продовження заборони на ввезення українського зерна

До Європейської комісії надійшла пропозиція щодо продовження заборони на імпорт українського зерна, пише польське медіа RMF FM. Подання вніс Міхаель Хагер, очільник офісу комісара ЄС з питань торгівлі Валдіса Домбровскіса.

Ключові факти

  • Документ є результатом роботи так званої координаційної платформи щодо зерна, в якій беруть участь представники п’яти країн (Польщі, Румунії, Болгарії, Словаччини та Угорщини), України та Єврокомісії. Робота цього органу відбувається за закритими дверима, проте за даними RMF FM, Хагер просив продовжити дію надзвичайних заходів.
  • Зазначається, що голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн отримає пропозицію від голови офісу комісара з торгівлі на основі даних і статистики. Пропозиція базується на аналізі ринкової ситуації з урахуванням низьких цін, неможливості зберігання зерна в сусідніх з Україною країнах та зростання українського експорту до інших країн ЄС.
  • Остаточне рішення ухвалюватиметься головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн, наразі невідомо, чи йдеться про продовження заборони до кінця 2023 року чи на коротший термін. 

Контекст

Починаючи з 15 квітня, ПольщаУгорщинаСловаччина та Болгарія по черзі заборонили імпорт агропродукції з України. Єврокомісія обіцяла новий пакет підтримки аграріїв загальною вартістю €100 млн й активацію надзвичайних захисних заходів відповідно до чинного Регламенту про автономні торговельні заходи для пшениці, ріпаку, соняшнику та кукурудзи, імпорт яких з України тимчасово заборонений.

Єврокомісія з 2 травня до 5 червня цього року заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику українського походження до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії й Словаччини.

Згодом ЄС продовжив до 15 вересня запобіжні заходи щодо імпорту українського зерна до п’яти країн ЄС. НБУ підрахував, що проблеми «зернового коридору» та обмеження імпорту агропродукції сусідніми країнами можуть коштувати Україні до $800 млн на місяць.

Польща, Болгарія, Угорщина, Румунія й Словаччина хочуть продовжити заборону на ввезення українського зерна до кінця року.

12 вересня премʼєр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що Україна має намір звернутися до арбітражу Світової організації торгівлі (СОТ) щодо компенсації збитків за порушення норм Генеральної угоди з тарифів і торгівлі (ГАТТ) через блокування Польщею експорту українського зерна.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні