Польща продовжить заборону на ввезення українського зерна після 15 вересня /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Польща продовжить заборону на ввезення українського зерна після 15 вересня

1 хв читання

Getty Images

Польща вирішила продовжити заборону на імпорт українського зерна після 15 вересня, повідомив премʼєр-міністр країни Матеуш Моравецький. За його словами, Польща не відкриватиме кордони, «незалежно від рішення брюссельських чиновників».

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • «Польща не дозволить затопити нас українським зерном. Незалежно від рішення брюссельських чиновників, ми не відкриємо наші кордони», – написав він.
  • Премʼєр нагадав, що Польща допомагала Україні і «відкрила свої серця та домівки», проте, «коли доводиться боротися за польські інтереси» – уряд гарантуватиме захист інтересів місцевих фермерів.
  • «Ми не відкриємо кордон… Тільки полякам вирішувати, як повинні виглядати справи у нашому власному домі», – сказав він.

Контекст

Починаючи з 15 квітня, ПольщаУгорщинаСловаччина та Болгарія по черзі заборонили імпорт агропродукції з України. Єврокомісія обіцяла новий пакет підтримки аграріїв загальною вартістю €100 млн й активацію надзвичайних захисних заходів відповідно до чинного Регламенту про автономні торговельні заходи для пшениці, ріпаку, соняшнику та кукурудзи, імпорт яких з України тимчасово заборонений.

11 травня Польща, Словаччина, Угорщина, Румунія і Болгарія звернулися до Єврокомісії з закликом запропонувати механізми захисту для аграріїв від напливу агропродукції з України.

Єврокомісія з 2 травня до 5 червня цього року заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику українського походження до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії й Словаччини.

Згодом ЄС продовжив до 15 вересня запобіжні заходи щодо імпорту українського зерна до п’яти країн ЄС. НБУ підрахував, що проблеми «зернового коридору» та обмеження імпорту агропродукції сусідніми країнами можуть коштувати Україні до $800 млн на місяць.

26 червня Єврокомісія повідомила про затвердження пакета підтримки у розмірі €100 млн для фермерів Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії й Словаччини. Обмеження на імпорт української агропродукції до пʼяти країн планують скасувати поетапно до 15 вересня.

Водночас Польща, Болгарія, Угорщина, Румунія та Словаччина хочуть продовжити заборону на ввезення українського зерна до кінця року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд