Міністерка економіки Юлія Свириденко (в центрі) /пресслужба Мінекономіки
Категорія
Новини
Дата

Доступні кредити. Уряд просить банки підтримати експортерів через механізми страхування ризиків

Міністерка економіки Юлія Свириденко (в центрі) Фото пресслужба Мінекономіки

Мінекономіки закликало українські банки підтримати економіку під час війни шляхом фінансування експорту українських товарів, робіт та послуг на світові ринки. Для цього напрацюваний механізм, який дозволяє видавати доступні кредити під страхове покриття Експортно-кредитного агентства (ЕКА). Про це повідомила перша віцепрем’єр-міністерка – міністерка економіки Юлія Свириденко.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Уряд пропонує банкам підтримати експортерів через механізми і продукти ЕКА, які допоможуть страхувати ризики для банків.
  • Механізм портфельного страхування кредитів, виданих на виконання експортних контрактів був запущений ЕКА в червні цього року. Сьогодні за цією програмою фінансову підтримку надають «Ощадбанк», «Укргазбанк» та «Укрексімбанк». Ними вже було профінансовано страхування 24 кредитних контрактів на 70 млн грн, що надало можливість здійснити експорт на 323,5 млн грн.
  • За словами Свириденко, програма передбачає страхування кредитів під експортні контракти в національній або іноземній валюті на суму до 20 млн грн терміном до одного року. 
  • Такий кредит може видаватися на умовах Державної програми підтримки бізнесу «Доступні кредити 5-7-9». Але кредит може бути використаний виключно на виконання договору зовнішньоекономічної діяльності. Страхується лише основний борг за кредитами, без відсотків.

Ключові цитата

«У першому півріччі ми маємо падіння експорту на 24%. Тому зараз ми працюємо саме над стимулюванням експортних операцій. Дуже хочеться, щоб комерційні банки допомогли в цьому і замість депозитних сертифікатів НБУ вкладались в кредитування реального сектору економіки», – зазначила міністерка економіки Юлія Свириденко.

Контекст

З лютого 2020 року, коли програму «Доступні кредити 5-7-9%» було запроваджено, бізнес отримав 47 885 кредитів на 141,36 млрд грн, свідчать дані Мінекономіки. Лідирує за обсягами кредитування сільське господарство (52% кредитів отримали аграрії). 

24% надійшли підприємствам торгівлі та виробництва, 14% — промислової переробки.

Український бізнес продовжує адаптуватися до воєнних умов та дещо послабив у серпні негативні оцінки перспектив своєї економічної діяльності. 

Водночас невизначеність із тривалістю війни та пов’язане з цим погіршення інфляційних очікувань, подальше руйнування виробничих потужностей та інфраструктури, значна вимушена міграція населення всередині країни стримують відновлення економічної активності підприємств усіх секторів економіки. Про це свідчить індекс очікувань ділової активності (ІОДА), який НБУ розраховує щомісяця. В серпні 2022 року ІОДА зріс до 44,1 із 43,6 у липні.

Майже половина членських компаній Європейської Бізнес Асоціації прогнозують позитивну динаміку розвитку свого бізнесу в 2023 році. Більшість компаній розраховують наступного року на позитивний фінансовий результат.

Наразі серед головних потреб підприємці відзначають нестачу нових замовлень та ринків збуту (56%), коштів на розвиток (33%) та необхідність допомоги з логістикою (23%), свідчать результати дослідження Mastercard SME Index.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні