Єврокомісія виділила Україні €2,5 млрд макрофінансової допомоги (Оновлено) /Christophe Licoppe/audiovisual.ec.europa.eu
Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія виділила Україні €2,5 млрд макрофінансової допомоги (Оновлено)

Christophe Licoppe/audiovisual.ec.europa.eu

Європейська комісія виділяє ще €2,5 млрд макрофіну для України, повідомила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. В Міністерстві фінансів України зазначили, що гроші вже надійшли, вони допоможуть забезпечити нагальні видатки держбюджету та підтримати економічну стабільність.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За її словами, Єврокомісія надає ще €2,5 млрд євро для України і планує виділити €18 млрд на 2023 рік з регулярним наданням коштів. 
  • Кошти підуть на термінову відбудову, яка «призведе до швидкого та успішного відновлення країни».
  • «Ми підтримуватимемо Україну стільки, скільки буде потрібно», – написала вона.
  • Згідно із повідомленням Міністерства фінансів, Україна вже отримала другий транш на суму €2,5 млрд в рамках поточної виняткової програми макрофінансової допомоги ЄС. Загальне заплановане фінансування за даною програмою становить €5 млрд . 
  • «Отримані кошти значною мірою допоможуть забезпечити нагальні видатки Державного бюджету та підтримати економічну стабільність в державі», - зазначив Міністр фінансів України Сергій Марченко.
  • Загальна сума наданої Україні макрофінансової допомоги ЄС, починаючи з 24 лютого і до сьогодні, сягає €6,7 млрд .
  • Передбачається, що останній транш в рамках восьмої програми макрофіну Україна отримає до кінця цього року.

Контекст

Від початку повномасштабного вторгнення Росії Україна отримала від міжнародних донорів майже $22 млрд фінансової допомоги. Ця сума могла бути майже вдвічі більшою, з огляду на заяви найбільших донорів.

21 жовтня лідери країн ЄС погодили виділення Україні наступного року регулярної щомісячної допомоги в обсязі €1,5 млрд та доручили міністрам фінансів розробити механізм для виплати цих коштів.

Європейська комісія офіційно запропонувала пакет підтримки для України у розмірі до €18 млрд на 2023 рік, ідеться в повідомленні на сайті комісії. Допомогу буде надано у формі кредитів через інструмент «Макрофінансова допомога +» (MFA+).

Перший транш із €18 млрд макрофінансової допомоги Україна отримає вже у січні 2023 року, про це заявив виконавчий віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс під час візиту до Києва.

У червні ЄС затвердив виділення Україні €9 млрд допомоги. У вересні Єврокомісія запропонувала виділити додатково €5 млрд макрофінансової допомоги Україні в рамках загального пакету допомоги на €9 млрд. 15 вересня Європарламент підтримав рішення комісії.

Україна очікувала надходження наступного траншу макрофінансової допомоги від Євросоюзу розміром €2,5 млрд у листопаді, повідомив міністр фінансів Сергій Марченко. Марченко нагадав, що Україна вже отримала €3 млрд з макрофінансової допомоги на €9 млрд. «Наразі очікуємо €2,5 млрд у листопаді та €500 млн – у грудні, сказав голова Мінфіну.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні