Тоні Сейдж /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Компанія «Європейський літій Україна» офіційно стала частиною австралійської European Lithium

Тоні Сейдж Фото Getty Images

Австралійська компанія European Lithium стала власником 100% капіталу ТОВ «Європейський літій Україна» (раніше ТОВ «Петро-Консалтінг»), пише профільне видання Nadra.Info

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Дані держреєстру свідчать, що кінцевим бенефіціаром української компанії став виконавчий голова European Lithium Тоні Сейдж. Зміна власника відбулася 30 грудня 2023 року.
  • Після оголошення про угоду в 2021 році відбулася зміна назви української компанії на «Європейський літій Україна»), зазначив невиконавчий директор (Non executive director) European Lithium Михайло Жернов. Він нагадав, що тоді ж було заявлено, що українська компанія є частиною бізнесу австралійської публічної компанії European Lithium (ASX:EUR). 
  • «Наступним кроком був фактичний акт переоформлення. Знадобився деякий час на юридичний аналіз та підготовку необхідних документів. За підсумками 2023 року всі юридичні процедури завершено, і European Lithium (Australia) в реєстрі – 100% власник української компанії», – наголосив Жернов.

Контекст

ТОВ «Європейський літій Україна» («Петро-Консалтинг») було засноване у 2010 році. У 2018-му видання «Наші гроші» повʼязувало компанію з тодішнім народним депутатом від фракції БПП Ігорем Кононенком.

European Lithium – австралійська компанія, акції якої котируються на Австралійській та Франкфуртській біржах. З 2012 року компанія розробляє літієве родовище та будує збагачувальну фабрику в Австрії. Також European Lithium домовилася про будівництво переробного заводу у Саудівській Аравії. Головний клієнт компанії – автомобільна корпорація BMW.

В Україні компанія претендує на літієве родовище ділянка «Добра» в Кіровоградській області. Щоправда право розробки на нього оскаржується в українських судах. 

Останні роки за право розробки ділянки «Добра» в судах бореться компанія Millstone&Co Михайла Жернова. У 2021-му Millstone&Co домовилася викупити акції European Lithium на €25 млн (до 3% акцій компанії) до листопада 2025 року. Жернов, який завдяки угоді увійшов до ради директорів European Lithium, сподівається, що австралійська компанія допоможе в українських судах відстояти право на ділянку «Добра».

Голова правління European Lithium Тоні Сейдж в інтервʼю Forbes заявляв, що компанія більше не претендує на родовище на Донеччині. Водночас планує інвестувати $1 млрд у видобуток літію в Кіровоградській області, поклади якого можуть бути найбільшими в Європі.

Крім літієвих активів, Тоні Сейдж володіє австралійським професійним футбольним клубом «Перт Глорі», консалтинговою компанією Okewood Pty Ltd, інвестиційною компанією Cape Lambert Resources Ltd.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні