Категорія
Новини
Дата

Фінська Gasum розірвала контракт із «Газпромом» на постачання газу

У понеділок, 22 травня, фінська компанія Gasum розірвала довгостроковий контракт на постачання природного газу трубопроводом із ТОВ «Газпром експорт», ідеться в пресрелізі. Водночас довгостроковий контракт на постачання СПГ залишається чинним.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Gasum має довгостроковий контракт на постачання природного газу трубопроводом із російською компанією «Газпром експорт». У квітні 2022 року російська компанія висунула фінській вимогу про сплату платежів у рублях, а не в євро. 
  • Gasum не прийняв цієї вимоги, також компанії мали суттєві розбіжності щодо деяких інших вимог, висунутих на підставі контракту. Тож Gasum передала справу до арбітражу.
  • У листопаді 2022 року арбітражний суд вирішив, що Gasum не зобовʼязаний був платити ні в рублях, ні відповідно до запропонованого порядку оплати. Крім того, суд зобовʼязав Gasum та «Газпром експорт» продовжити переговори щодо контракту для врегулювання ситуації.
  • Переговори завершилися тим, що сторони не змогли дійти згоди у встановлений судом термін, у звʼязку з чим 22 травня Gasum розірвала контракт.
  • Зазначається, що надалі сторони доопрацюють деталі розірвання контракту. 

Контекст

«Газпром експорт» припинив трубопровідні постачання природного газу до компанії Gasum у травні 2022 року, і відтоді поставки природного газу з Росії не здійснювалися. 

Раніше німецька компанія Uniper, яка була найбільшим покупцем російського газу, повідомила, що через суд вимагатиме від «Газпрому» компенсації на мільярди євро за недопоставлені обсяги газу. «Uniper ініціювала арбітражний розгляд», – сказали у компанії. Вартість заміни російського газу в Uniper оцінили майже у €11,6 млрд.

8 лютого чеська компанія ČEZ офіційно ініціювала арбітражний розгляд щодо ТОВ «Газпром експорт», ідеться у повідомленні компанії. ČEZ вимагає компенсації 1 млрд чеських крон через недопостачання газу.

У травні італійська компанія Eni SpA розпочала арбітражний розгляд після того, як російський «Газпром» припинив постачання газу до Італії, пише Bloomberg. Скорочення постачання російського газу почалося в середині 2022 року.

Днями стало відомо, що компанія EuroPol Gaz – власник польської ділянки газопроводу «Ямал – Європа» – подала до арбітражу при Торговій палаті Стокгольма на суму близько $1,5 млрд, пише TVP Info. Зокрема претензії стосуються 5,357 млрд злотих втраченої вигоди на період до 2045 року через припинення транспортування російського газу газопроводом, а також заборгованості за транспортування у розмірі 848 млн злотих.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні