Категорія
Новини
Дата

У Фінляндії відключили дата-центр «Яндекса» від електроенергії. Він працює на дизельному генераторі

Фінські енергетичні компанії Ilmatar та Nivos Energia Oy від 25 квітня припинили забезпечувати електрикою єдиний закордонний дата-центр «Яндекса», розташований в місті Мянтсяля (50 км на північ від Гельсінкі). Про це повідомляє видання Euractiv.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові компанії

  • У березні гендиректора компанії Тиграна Худавердяна внесли до санкційного списку, після чого той пішов у відставку. Сама компанія не потрапила під санкції. Але фінські постачальники електроенергії розірвали угоди. «Яндекс» поки що не знайшов нового постачальника.
  • З кінця квітня дата-центр покладався на дизельний генератор і був відключений від мережі Фінляндії.
  • «Яндекс» «зробить усе можливе, щоб знайти нового партнера, який допоможе нам продовжити» і «є кілька варіантів, які ми все ще активно використовуємо», – сказав в інтерв’ю телеканалу YLE начальник операційного центру дата-центру Олексій Жумикін.
  • Як пише видання, авторитет і репутація «Яндекса» можуть бути заплямовані назавжди після того, як стало відомо, що влада Фінляндії розглядає компанію як можливого розповсюджувача фейкових новин.

Контекст

Центр обробки даних, який працює з 2015 року, розташований у місті Мянтсяля, приблизно за 50 кілометрів на північ від Гельсінкі. Він єдиний розташований на Заході, а інші – в Росії. Починаючи з 2015 року його відпрацьоване тепло становило близько 75% централізованого теплопостачання області.

У квітні компанія опублікувала звіт для Комісії з цінних паперів та бірж США. Акції «Яндекса» торгувалися на американській біржі Nasdaq. 1 квітня їх зняли з продажу.

В «Яндексі» вважають, що їхній бізнес може постраждати у разі тривалої відсутності поставок до Росії обладнання, програмного забезпечення або технологій, які використовує компанія, йшлося у звіті. У звʼязку з невизначеністю у всіх сферах через санкції компанія відкликала прогноз про виторг на 2022 рік.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні