Категорія
Новини
Дата

Фонд гарантування не зміг відсудити головний офіс банку «Аркада»

1 хв читання

Печерський райсуд міста Києва відмовився задовольнити позов Фонду гарантування вкладів до банку «Аркада», компанії «Будеволюція», Олега Неліна і Тараса Бурдейного про визнання недійсними договорів позики та іпотеки. Укладання цих договорів призвело до виведення з власності банку «Аркада» головного офісу в центрі Києва.

Ключові факти

  • У рамках справи 1 лютого суд зняв арешт з головного офісу «Аркади» та з земельної ділянки під ним.
  • Арешт було накладено в серпні 2020 року клопотанням Фонду гарантування вкладів.
  • У січні 2021 року Печерський райсуд Києва також відмовився задовольнити клопотання ліквідатора банку «Аркада» про забезпечення позову до Олега Неліна в справі про накладення арешту на головний офіс банку й земельну ділянку під ним.
  • Фонд гарантування вкладів виставив на продаж головний офіс збанкрутілого банку «Аркада» та ділянку під ним, оцінивши їх у 971 млн грн. Але торги не відбулися. 

Контекст

У серпні 2020 року правління НБУ віднесло банк «Аркада» до категорії неплатоспроможних. Це рішення прийнято у зв’язку зі зменшенням нормативів капіталу через втрату банком основного активу – будівлі головного офісу та земельної ділянки.

2019 року банк «Аркада» надав цю нерухомість як заставу за кредитом, залученим пов’язаною з банком компанією-забудовником. На момент укладання кредитного договору оціночна вартість будівлі становила понад 620 млн грн (майже 27% від усіх активів банку). Кредитор через несвоєчасне обслуговування боргу забудовником переоформив на себе право власності на цю будівлю.

Як пише Finbalance, офіс та земельна ділянка були віддані Олегу Неліну у вересні 2019 року як забезпечення боргових зобов’язань. Він одразу ж передав це майно в іпотеку Тарасу Бурдейному, гендиректору «Енерго-сервісна компанія «Еско-Північ», що належить Burisma Holding Limited Миколи Злочевського, пишуть «Наші Гроші».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні