Категорія
Новини
Дата

«ГарПок» знизив борги перед зеленою генерацією на 5,8 млрд грн

Держкомпанія «Гарантований покупець» («ГарПок») знизила борги перед зеленою генерацією на 15% або 5,8 млрд грн, до 31,8 млрд грн, повідомили Forbes у пресслужбі. До проплати борг «ГарПока» перед ВДЕ був 37,6 млрд грн.

Ключові факти

  • Зокрема, у середу, 31 січня, ДП «Гарантований покупець» здійснено оплату ВДЕ на загальну суму 5,8 млрд грн., у т. ч. за червень-вересень 2023 року – 5,5 млрд грн та за січень 2024 року – 314,1 млн грн.
  • Оплату здійснено за рахунок коштів, отриманих від «Укренерго».
  • Загальний рівень розрахунків за червень 2023 року склав 64,7%, за липень – 81,5%, за серпень – 84,8%, за вересень – 78,3%.
  • Всього за 2023 рік рівень розрахунків з ВДЕ склав 71,2%.
  • Рівень оплати авансових платежів за перші дві декади січня 2024 року становив 98%.

Контекст

У червні держкомпанія «Енергоатом» отримала позов на рекордну суму – 32,5 млрд грн від іншої держкомпанії – «Гарантований покупець» («ГарПок»). Без грошей «Енергоатома» «ГарПок» заборгував місцевим постачальникам електроенергії. З цієї суми борг за послуги в межах обовʼязків державної генеруючої компанії з березня 2022-го до квітня 2023-го – 19 млрд грн, решта – пеня, 3% річних та інфляційні втрати.

«ГарПок» неодноразово зверталася до уряду з пропозиціями профінансувати частину компенсацій, зокрема з держбюджету, що знизило б навантаження на «Енергоатом», йдеться в письмовій відповіді пресслужби «ГарПока» на запит Forbes. Олександр Харченко, директор Центру досліджень енергетики зазначав, що борги «Енергоатома» створили замкнуте коло неплатежів на ринку електроенергії: «ГарПок» без грошей «Енергоатома» заборгував місцевим постачальникам електроенергії, постачальники – обленерго, ті – оператору енергосистеми «Укренерго», оператор – «ГарПоку». Детальніше – у матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні