Безпілотний шаттл Cruise Origin під час презентації в Сан-Франциско у 2020 році. /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

General Motors зупиняє роботу над безпілотним автомобілем

1 хв читання

Безпілотний шаттл Cruise Origin під час презентації в Сан-Франциско у 2020 році. Фото Getty Images

Компанія General Motors повідомила, що підрозділ з розробки безпілотних автомобілів Cruise зосередить зусилля на розробці Chevrolet Bolt наступного покоління, а не на запланованому футуристичному автомобілі Origin без керма і педалей, пише Reuters.

Цей крок зроблено після того, як торік регулюючі органи Каліфорнії заборонили безпілотним автомобілям компанії їздити вулицями штату.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • «GM та Cruise оптимізують ресурси, щоб зосередити розробку нашого наступного автономного автомобіля на наступному поколінні Bolt, а не на Origin», – повідомили у GM.
  • Генеральний директор Мері Барра заявила в листі до акціонерів, що цей крок знизить собівартість одиниці продукції, а також вирішить «нормативну невизначеність» через «унікальний дизайн» продукту Origin, який був розроблений для спільних поїздок і не має педалей та кермового колеса, пише Financial Times.
  • Автомобіль Origin відкладений на невизначений термін, і неясно, чи GM намагатиметься запустити його в експлуатацію в майбутньому.
  • Рішення призупинити виробництво Origin спричинило витрати у розмірі $605 млн у другому кварталі, сказав фінансовий директор Пол Джейкобсон.

Контекст

Cruise зіткнувся з низкою розслідувань, у тому числі з боку Національної адміністрації безпеки дорожнього руху США (NHTSA), Міністерства юстиції та Комісії з цінних паперів та бірж, після жовтневої аварії, в якій один із його роботаксі збив пішохода. Cruise та GM зазнали жорсткої критики після аварії, і Департамент транспортних засобів Каліфорнії відкликав у них дозвіл на експлуатацію безпілотних автомобілів.

У 2018 році GM звернулася до NHTSA з проханням дозволити використання на дорогах США автомобіля, побудованого на базі Chevrolet Bolt, без кермового колеса та педалей. У 2020-му GM відкликала петицію.

У 2022 році GM подала петицію до NHTSA з проханням дозволити щорічно випускати до 2500 безпілотних автомобілів Origin без пристосувань для керування людиною, наприклад, гальмових педалей або дзеркал. Агентство досі не відреагувало на запит.

До 2030-го річний дохід компанії може становити $50 млрд. З 2017 року Cruise втратила понад $8 млрд, а у січні GM заявила, що скорочує витрати Cruise приблизно на $1 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд