Категорія
Новини
Дата

Група «Нафтогаз» заявила про запуск у червні трьох високопродуктивних газових свердловин

АТ «Укргазвидобування» запустило в роботу три високопродуктивні свердловини з сумарним дебітом 425 000 куб. м газу на добу. Дві з них – нові, третя – після капітального ремонту. Про це йдеться в повідомленні пресслужби ГК «Нафтогаз».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Дві нові свердловини компанія пробурила на старому родовищі. Голова «Нафтогазу» Олексій Чернишов назвав це «дуже хорошим результатом», який став можливим завдяки глибокому аналізу розробки та використанню побудованої 3D-моделі. 
  • За його словами, такі сучасні підходи дали можливість сумарно запустити на родовищі 10 нових свердловин, добовий видобуток яких перевищив 3 млн куб. м.
  • Ще одна свердловина, на якій провели капітальний ремонт, працює на родовищі з майже 30 років. До виконання ремонтних робіт видобуток газу з неї був незначним, але після переведення її на вищезалягаючий горизонт свердловина збільшила видобуток у десятки разів, йдетсья у повідомленні «Нафтогазу».

Контекст

За перше півріччя 2023 року «Укргазвидобування», яка входить до ГК «Нафтогаз», ввела в експлуатацію вже 11 високопродуктивних свердловин із видобутком понад 100 000 куб. м на добу кожна. Чотири з них дають понад 300 000 куб. м на добу. 

Зокрема, у квітні «Укргазвидобування» пробурила свердловину, добовий дебіт якої сягнув понад 460 000 кубометрів газу. Вона має найвищі показники видобутку серед свердловин, які компанія ввела в експлуатацію протягом останніх 2,5 року.

Для інтенсифікації видобутку на «старих» родовищах газовики використовують технологію гідророзривів пластів, яка дає змогу діставати газ із більш щільних земних порід.

Під час війни «Укргазвидобування» робило до 10 гідророзривів на місяць, у той час коли зовнішні підрядники призупинили надання таких послуг.

З 2016 року, відколи в «Укргазвидобуванні» почали застосовувати цю технологію, вдалося додатково видобути близько 12 млрд кубометрів газу, заявляли в компанії.

Ще одним рішенням для збільшення відбору газу з виснажених свердловин є системи механізованого видобутку. Минулого року «Укргазвидобування» обладнала такими системами понад 140 свердловин. Це вдвічі більше порівняно з попереднім роком, зазначили в компанії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні