Ілон Маск повернув собі статус найбагатшої людини у світі /ілюстрація Getty Images / Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

Ілон Маск повернув собі статус найбагатшої людини у світі

ілюстрація Getty Images / Анна Наконечна

Мільярдер Ілон Маск цього тижня знову став найбагатшою людиною у світі, обійшовши французького магната Бернара Арно, згідно зі списком мільярдерів Forbes USA. Відновлення акцій Tesla піднесло Маска на перше місце.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Власний капітал Маска збільшився ще на $5,9 млрд, або на 2,48% – до $242,4 млрд. Це повʼязано з тим, що акції Tesla зросли більш ніж на 2,5% – до $266 у понеділок, 24 липня, вранці, після раптового падіння минулого тижня через оголошення про те, що компанія запропонує семирічне кредитне фінансування для нових клієнтів Tesla.
  • Власний капітал Маска тепер перевершує статки Арно, генерального директора LVMH, якому належать Louis Vuitton, Christian Dior і Tiffany. Власний капітал Арно впав більш ніж на 1,16% ($2,8 млрд) – до $234,6 млрд.
Ілон Маск повернув собі статус найбагатшої людини у світі /Фото 1

Інфографіка: Forbes USA

  • Маск втратив титул найбагатшої людини у світі в пʼятницю, 21 липня, всього через кілька днів після того, як ненадовго повернув його собі. У четвер він позбувся близько $18 млрд через падіння акцій Tesla на майже 10% після квартального звіту, що розчарував інвесторів.

Контекст

У першому кварталі Tesla поставила 422 875 автомобілів, що на 36% більше, ніж роком раніше. Майже всі ці поставки становили седани Model 3 і кросовери Model Y, доступніші пропозиції Tesla.

Зменшення середньої ціни на автомобілі Tesla призвело до зниження прибутку виробника електромобілів у першому кварталі на 24%, до $2,5 млрд. Цьогоріч компанія знизила ціни на моделі в США на 14–25%.

Рентабельність Tesla тривалий час була предметом гордості компанії, але у квітні фінансовий директор Зак Кіркхорн зменшив її важливість у найближчій перспективі. За перші три місяці 2022 року операційна маржа Tesla, показник прибутковості, впала до 11,4% із 19,2%. Маржа Tesla залишається однією з найвищих у автомобільній промисловості. За даними FactSet, операційна маржа Ford Motor Co. становила близько 4% у 2022 році, а General Motors Co. – близько 6,6%.

Минулого тижня стало відомо, що рентабельність Tesla обвалилася до чотирирічного мінімуму через зниження цін на електромобілі. 20 липня акції Tesla Inc. впали на початку торгів після того, як автовиробник попередив про нові удари по його прибутковості.

Місяці знижок на авто вже позначилися на валовій маржі, яка впала до чотирирічного мінімуму. Валова маржа автомобільної промисловості без урахування кредитів минулого кварталу знизилася до 18,1%, що є найнижчим показником з другого кварталу 2019 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні