Категорія
Новини
Дата

Індія планує відновити імпорт української соняшникової олії. Україна забезпечувала понад 70% потреб цієї країни

Індія, найбільший у світі імпортер харчової олії, ймовірно, відновить імпорт соняшникової олії з України з вересня після п’ятимісячної перерви, пише Bloomberg із посиланням на учасників ринку.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Очікується поставка 50 000–60 000 т завдяки розблокуванню трьох чорноморських портів України для експорту сільськогосподарської продукції, сказав Сандіп Баджорія, головний виконавчий директор Sunvin Group – індійського брокера та трейдера. 
  • Ймовірно, вантажі будуть завантажені в морських портах Одеса і Чорноморськ, додав він.
  • «Ми почали отримувати пропозиції щодо серпневих поставок, але все залежатиме від наявності суден», – сказав Баджорія. 

Контекст

Імпорт соняшникової олії в Індію з України повністю зупинився з квітня через блокаду російськими військами українських портів.

Дозвіл уряду Індії щодо безмитного імпорту 2 млн т соняшникової олії щорічно в цьому та наступному фінансових роках підвищить попит. Індія закупила 1,89 млн т соняшникової олії в році, що закінчився жовтнем. Україна забезпечила майже 74% цих обсягів, а Аргентина та РФ – по 12%.

За даними асоціації «Укроліяпром», Україна за 2021 рік експортувала олійно-жирову продукцію на $8,56 млрд (зростання проти 2020 року на 19,6%), що складає 12,6% від обсягів загального експорту товарів з України та 30,9% від експорту сільгосппродукції та продовольчих товарів. 

За підсумками 2021 року, попри скорочення експорту олії соняшникової у натуральному виразі на 15,2%, у вартісному виразі експорт зріс (проти 2020 року) на 20% (на $1,07 млрд). Основними країнами-імпортерами української соняшникової олії залишились країни ЄС – 32%, Індія – 30,5%, Китай – 15,3%.

Раніше найбільший український виробник та експортер соняшникової олії агрохолдинг Kernel заявляв про проблеми з реалізацією готової продукції через війну. На початок травня компанія вийшла лише 10% від довоєнних експортних показників. Раніше Kernel заявляв, що 1 березня зупинив свої олійноекстракційні заводи.

Вторгнення РФ в Україну вже спричинило глобальний дефіцит соняшникової олії та призвело до рекордного зростання цін на інші рослинні олії.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні