Категорія
Новини
Дата

Інфляція у США побила 40-річний рекорд, перевершивши очікування

Інфляція у США у червні прискорилась до 9,1% із травневих 8,6%, йдеться у повідомленні Бюро статистики праці США. Це максимальне значення за останні 40 років. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Індекс споживчих цін (CPI) в США зріс до 9,1%, у місячному вираженні зростання склало 1,3%
  • Аналітики очікували збільшення темпів зростання інфляції у річному вираженні до 8,8%, у місячному — до 1,1%.
  • Зростання базового індексу, що не включає продукти харчування та енергоносії, зафіксовано на рівні 5,9% — вище за консенсус, який передбачав 5,7%. При цьому в місячному вираженні зростання склало 0,7%, перевищивши очікувані 0,6%.
  • Найшвидше зростали ціни на енергоносії: індекс виріс на 41,6%. Продукти подорожчали на 10,4% р/р.

Контекст

15 червня ФРС підвищила ключову ставку на 0,75 процентного пункту до діапазону 1,5-1,75%. Це найбільше одномоментне підвищення процентних ставок із 1994 року.

ФРС дала зрозуміти, що продовжить підвищувати ставки цього року найшвидшими темпами за останні десятиліття, прагнучи приборкати інфляцію, що досягла 40-річного максимуму – 8,6% у травні. За прогнозом регулятора, до кінця року ставка зросте до 3,4%. До кінця 2023 року її розмір становитиме 3,8%.

Ціновий тиск може продовжуватися і надалі, зокрема, через вплив на світову економіку війни РФ проти України та карантинних обмежень, повʼязаних з пандемією COVID-19.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні