Категорія
Новини
Дата

Інтервенції НБУ за другий день плаваючого курсу знизилися вдвічі – ICU

Інтервенції Національного банку на валютному ринку 4 жовтня склали близько $230 млн, що майже вдвічі менше, ніж було 3 жовтня – в перший день дії режиму керованої гнучкості обмінного курсу. Такі розрахунки привів фінансовий аналітик ICU Михайло Демків.

Ключові факти

  • «От і настав цей день, люди перестали цікавитися курсом. Якось байдуже, чи курс 36.6023, 36.6034 чи 36.5744», – написав Демків на своїй сторінці у Facebook.
  • Він зазначив, що 4 жовтня продано приблизно $230 млн. «Це значно менше, ніж у перший день керовано-плаваючого курсу (близько $520 млн)», – зазначив аналітик.

Контекст

НБУ оголосив про перехід з 3 жовтня до режиму керованої гнучкості обмінного курсу. Що саме змінив Нацбанк і чи слід очікувати паніки на валютному ринку, читайте в матеріалі Forbes.

Також НБУ вперше з 23 лютого 2022-го почав публікувати довідковий курс гривні на міжбанківському валютному ринку.

На 4 жовтня НБУ встановив офіційний курс гривні на рівні 36,59 грн/$. Це на 2 копійки вище від фіксованого курсу, який діяв з кінця липня минулого року (36,57 грн/$).

4 жовтня Демків повідомив, що інтервенції НБУ 3 жовтня склали $520 млн, що співвідносно з тижневими обсягами у попередні тижні.

Чистий попит на валюту зріс у перший день гнучкого курсу, надалі він поступово згасатиме, повідомив заступник голови Національного банку Сергій Ніколайчук під час Business Breakfast з редакцією Forbes. Обсяги торгів були близькими до $600 млн.

За словами Ніколайчука, НБУ під час обрання дати для переходу орієнтувався на передумови та забезпечення їхньої сталості. «Мені здається, що ми можемо почуватися досить впевнено», – додав він, пояснивши, що нині інфляція стрімко знижується і вже опустилася нижче 10%, а міжнародні резерви два місяці перебувають на рівні понад $40 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні