НБУ міг витратити $520 млн резервів у перший день відмови від фіксованого курсу гривні – ICU /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

НБУ міг витратити $520 млн резервів у перший день відмови від фіксованого курсу гривні – ICU

Getty Images

Інтервенції Національного банку на валютному ринку 3 жовтня склали $520 млн, що співвідносно з тижневими обсягами у попередні тижні. Такі розрахунки приводить фінансовий аналітик ICU Михайло Демків. Підвищені обсяги пов’язані з відмовою НБУ від фіксованого курсу гривні та переходом до «керованої гнучкості» курсоутворення.

Ключові факти

  • Розрахунки Демківа базуються на оперативних даних НБУ, що характеризують ліквідність банківської системи та чинники її зміни.
  • Обсяг угод на міжбанку 3 жовтня виріс на 30% – до близько $600 млн, свідчить оцінка, надана директором департаменту контролю ліквідності та цінних паперів Кредобанку Сергієм Кучерявим.
  • «Обсяги торгів були близькими до цього рівня», – підтвердив у ефірі Business Breakfast від Forbes заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук. «Інтервенції були не те щоб співставними, але вищими, ніж зазвичай», – додав він.
  • «Це було очікувано. Ми здійснили цей крок з впровадження керованого гнучкого курсу з позиції сили, маючи достатній обсяг міжнародних резервів, щоб погасити додатковий попит у перші дні», – сказав Ніколайчук.
  • Період адаптації ринку до нових умов триватиме тиждень чи максимум два, додав заступник голови НБУ. «Ми очікуємо, що після сплеску попиту у перший день надалі він поступово згасатиме в міру того, як учасники ринку звикатимуть до нової реальності», – зазначив він.

Контекст

НБУ оголосив про перехід з 3 жовтня до режиму керованої гнучкості обмінного курсу. У Нацбанку наголосили, що керована гнучкість курсу відрізняється від режиму плаваючого курсоутворення, який діяв в Україні до 24.02.2022 р. За поточного режиму НБУ продовжить ретельно контролювати ситуацію на валютному ринку та залишатиметься ключовим гравцем на ньому, пояснив регулятор. Що саме змінив Нацбанк і чи слід очікувати паніки на валютному ринку, читайте в матеріалі Forbes.

НБУ вперше з 23 лютого 2022-го почав публікувати довідковий курс гривні на міжбанківському валютному ринку.

На 4 жовтня НБУ встановив офіційний курс гривні на рівні 36,59 грн/$. Це на 2 копійки вище від фіксованого курсу, який діяв з кінця липня минулого року (36,57 грн/$).

Чистий попит на валюту зріс у перший день гнучкого курсу, надалі він поступово згасатиме, повідомив заступник голови Національного банку Сергій Ніколайчук під час Business Breakfast з редакцією Forbes. Обсяги торгів були близькими до $600 млн.

За словами Ніколайчука, НБУ під час обрання дати для переходу орієнтувався на передумови та забезпечення їхньої сталості. «Мені здається, що ми можемо почуватися досить впевнено», – додав він, пояснивши, що нині інфляція стрімко знижується і вже опустилася нижче 10%, а рівень міжнародних резервів два місяці перебуває на рівні понад $40 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні