Категорія
Новини
Дата

Інвестори втрачають мільйони доларів щороку, плутаючи акції компаній зі схожими назвами, — The Economist

У всьому світі інвестори час від часу плутають акції компаній зі схожими назвами. Через це вони втрачають мільйони доларів щороку, пише The Economist.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Останньою компанією, акції якої трейдери переплутали, є Clubhouse. Після того, як Ілон Маск написав у Twiter, що приєднується до цієї соцмережі 31 січня, вартість акцій Clubhouse Media Group злетіла на 117%. Однак трейдери не врахували, що Clubhouse і Clubhouse Media Group – це абсолютно різні компанії. Як тільки нові акціонери помітили свою помилку, ціна знову впала.
  • 7 січня Маск порадив своїм підписникам користуватися месенджером Signal. Після цього акції техаської компанії з виробництва медичного обладнання Signal Advance, яка має одного штатного співробітника, подорожчали в шість разів. Згодом ціна впала.
  • Минулого року деякі інвестори переплутали виробника електромобілів Tesla (тікер – TSLA) з біотехнологічною фірмою Tiziana Life Sciences (тікер – TLSA).
  • 2020 року викликаний COVID-19 сплеск користувачів програми Zoom збігся зі сплеском інвестицій у невелику компанію зі штаб-квартирою в Пекіні Zoom Technologies. Вона торгувалася під тікером ZOOM.
  • 2017 року Snap материнську компанію мобільного застосунку Snapchat переплутали з компанією-розробницею програмного забезпечення Snap Interactive.
  • 2013 року трейдери, які хотіли придбати акції Twitter, натомість купили акції збанкрутілої фірми з виробництва побутової електроніки Tweeter Home Entertainment. Це сталося за місяць до того, як Twitter став публічним.

Контекст

У січні 2020 року роздрібні інвестори, використовуючи брокерські онлайн-платформи, такі як Robinhood, допомогли підняти акції компаній, які перебувають у тяжкому становищі. Зокрема, GameStop, AMC, Bed, Bath&Beyond і BlackBerry. Наприклад, вартість акцій GameStop зросла на понад 700% за тиждень. Щотижневе ралі акцій AMC перевищило 450%, а вартість Bed Bath&Beyond на цьому тижні також збільшилася на 75%.

Причиною стрімкого зростання стала група WallStreetBets у чаті Reddit, в якому армія домашніх роздрібних інвесторів об'єдналася з метою підштовхнути акції вгору й витіснити гедж-фонди з «короткими продажами». Згодом роздрібні інвестори переключилися на ринок дорогоцінних металів. У зв’язку з цим ціни на срібло підскочили до п'ятимісячного максимуму. Згодом ціна на метал так само різко впала, повернувшись до рівня кінця січня в $27. Також почали знижуватися акції компаній. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні